10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJustiţia craioveană, suspendată de judecători

Justiţia craioveană, suspendată de judecători

Protestele judecătorilor bucureşteni s-au extins ieri şi la instanţele doljene. Cei mai afectaţi au fost justiţiabilii veniţi la procese, inclusiv arestaţii, care au fost nevoiţi să aştepte reluarea acestora.

La Curtea de Apel Craiova, judecătorii au decis să suspende şedinţele de judecată între orele 8.30 – 10.30. Fix după expirarea celor două ore, magistraţii le-au reluat. Şi n-ar fi fost o problemă prea mare dacă, odată cu anunţarea celorlalţi justiţiabili, ar fi fost înştiinţate de acest protest instituţii precum penitenciarele şi poliţia. Nu de alta, dar în cele două ore, deţinuţii şi arestaţii preventiv au aşteptat înghesuiţi, cu gardieni cu tot, într-o încăpere de vreo 10 mp.

Sancţiuni fără prescripţii

Această inedită formă de protest a judecătorilor, prin suspendarea şedinţelor de judecată, vizează subfinanţarea sistemului judiciar în general, iar în particular, eliminarea printr-o simplă circulară de ministru a sporului de 50% pentru suprasolicitare neuropsihică. Judecătorii sunt nemulţumiţi şi de alte decizii luate de celelalte puteri în stat. „S-a modificat Legea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la sancţionarea disciplinară a magistraţilor. Până acum, sancţiunea putea fi aplicată în termen de un an de la data săvârşirii abaterii. Acum, poate fi dată în termen de un an de la sesizare, indiferent cât a trecut de la abatere. Practic, la magistraţi nu mai există prescripţia răspunderii disciplinare, ei putând fi acum constrânşi, şantajaţi, cu o posibilă sancţiune, indiferent cât timp a trecut de la abatere“, a declarat ieri magistratul Dan Spânu, judecător la Curtea de Apel Craiova şi vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Protest prin rotaţie

O formă inedită de protest a fost adoptată ieri de angajaţii Judecătoriei Craiova. Ei au suspendat şedinţele între orele 9.00 – 12.00. Asta nu înseamnă că la ora prânzului a fost reluată şedinţa de judecată. Dimpotrivă, între orele 12.00 – 14.00 a avut loc protestul spontan – dar anunţat de dimineaţă – al personalului auxiliar şi conex, astfel că judecătorii nu au putut să judece fără grefieri. „Am protestat separat, ca să nu se creadă că ne ascundem după judecători. Motivul protestului este acelaşi, legat de subfinanţarea justiţiei, de condiţiile de muncă şi de volumul mare de activitate“, a menţionat preşedintele Sindicatului „Justiţia“ din Oltenia, grefierul Dan Işlicaru, de la Judecătoria Craiova.
Protestele nu se opresc, ele continuând în fiecare zi, până la sfârşitul săptămânii viitoare, când începe vacanţa judecătorească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII