16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile locale, învinse de maidanezi

Autorităţile locale, învinse de maidanezi

Autorităţile locale ale municipiului Târgu Jiu s-au declarat învinse în operaţiunea de ridicare a maidanezilor de pe străzi. Alexandru Zaharia, directorul Direcţiei de Servicii Comunale (DSC) Târgu Jiu, în cadrul căruia funcţionează un Serviciu de Ecarisaj, a declarat că legislaţia nu permite rezolvarea problemei câinilor fără stăpân: „Copiii şi bătrânii sunt persoanele care cad cel mai frecvent victime câinilor fără stăpân, pentru că nu se pot apăra. Legislaţia nu ne permite decât să-i luăm de pe stradă, să-i sterilizăm şi doar pe cei foarte bolnavi să-i putem castra, dar asta numai în prezenţa reprezentanţilor asociaţiilor pentru protecţia animalelor“. Potrivit lui Alexandru Zaharia, în prezent, în adăpostul canin al primăriei se află 170 de câini, iar în padocul care aparţine Asociaţiei de protecţie a animalelor „Pro Animals“ sunt 400 de maidanezi. „Sperăm că la jumătatea acestui an să fie dat în folosinţă noul adăpost cu 600 de locuri pentru câini. Este un padoc modern, dotat cu o sală de primire şi de tratament, farmacie, magazie pentru hrană, grup sanitar. Şi activitatea Asociaţiei «Pro Animals» ne este de un real ajutor“, a menţionat Alexandru Zaharia.

Nici un padoc nu respectă normele mini-me de funcţionare

De la începutul anului şi până acum s-au aplicat 100 de crotalii maidanezilor prinşi şi sterilizaţi, iar în perioada următoare se vor aplica încă pe atât. Conform datelor prezentate de DSC Târgu Jiu, anul trecut au fost daţi spre adopţie 45 de câini fără stăpân, iar în acest an – 30. De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent au fost returnaţi stăpânilor 50 de câini luaţi de hingheri.
Alexandru Zaharia a precizat că programul Serviciului de Ecarisaj a fost prelungit la patru schimburi. Acesta va propune consiliului local adoptarea unei hotărâri privind amendarea lucrătorilor din cadrul unităţilor economice care hrănesc câinii vagabonzi: „La întreprinderi sunt foarte mulţi câini fără stăpân pentru că sunt hrăniţi. Voi propune consiliului local adoptarea unei hotărâri de sancţionare a angajaţilor care hrănesc animalele. Şi în cartierele de romi sunt foarte mulţi câini. Parcă e o pepinieră de maidanezi. La fiecare familie sunt şapte-opt patrupede“.
Ion Iliuţă, director coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, spune că nici un padoc din judeţul Gorj nu respectă condiţiile de funcţionare: „Până acum, au fost amenajate adăposturi doar în localităţile Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Turceni şi Rovinari. Acestea nu respectă însă condiţiile minime pentru funcţionare, înregistrându-se deficienţe în ceea ce priveşte cazarea, dotările şi asigurările asistenţei veterinare de specialitate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII