16.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPână la patru ani la creşă

Până la patru ani la creşă

Copiii vor putea fi îngrijiţi în creşe până la vârsta de patru ani faţă de trei ani, cât este în prezent.

Potrivit unui proiect de lege adoptat la începutul săptămânii de Senat, un copil poate fi acceptat la creşă până la patru ani, faţă de trei, cât este în prezent. Creşele urmează să asigure servicii de îngrijire a copiilor cu vârste cuprinse între trei luni şi patru ani, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate. Se urmăreşte eliberarea grădiniţelor, care, din cauza numărului mare de solicitări, sunt supraaglomerate, mulţi părinţi fiind obligaţi să-i ţină pe cei mici acasă. Din păcate, în Craiova, mai funcţionează doar nouă creşe, după ce unele au fost desfiinţate, în cartiere precum Rovine sau Nicolae Titulescu. La trei dintre acestea mai există şi sistemul «cu săptămâna». Creşele craiovene sunt la fel de aglomerate ca grădiniţele, în unele unităţi micuţii dormind şi câte doi în pat.
Un calcul simplu arată că numărul copiilor înscrişi la creşă este aproape dublu faţă de capacitatea acestora. Fiecare unitate ar trebui să primească în mod normal cel mult 20 de micuţi. Prin urmare, cele nouă creşe ar putea primi 180 de copii, numai că realitatea este alta. La cele nouă creşe din Bănie sunt înscrişi aproximativ 300 de copii.
„În Serviciul public de creşe din subordinea Consiliului Local Craiova funcţionează doar nouă creşe. Au fost mai multe, dar, de-a lungul timpului, unele au fost desfiinţate. Finanţarea este de la bugetul local, contribuţii ale părinţilor şi cote TVA de la bugetul de stat. Până în acest an, nu au fost probleme cu banii destinaţi acestui serviciu. Anul trecut, ne-au fost destinaţi 5.000 de lei, iar în 2009 – 3.000 de lei. Noile propuneri legislative nu sunt o soluţie. Şi noi ducem lipsă de spaţiu, iar locurile sunt limitate“, a declarat Aurora Militaru, directoarea Serviciului public de creşe Craiova.

Creşă, grădiniţă

Mărirea vârstei copilului până la care poate rămâne în creşe pune mari probleme în ceea ce priveşte personalul de specialitate. Deoarece nu există cadre de specialitate, pedagogi şi psihologi, „doamnele“ care se ocupă de copii sunt de profesie asistente şi infirmiere.
„În creşa noastră sunt două asistente şi două infirmiere, care se ocupă de grupa micuţilor. Nu avem cadre care au urmat cursuri de pedagogie. În schimb, grădiniţele care au grupe de educaţie timpurie şi primesc copii sub vârsta de trei ani au cadre specializate, dar nu au asistenţi şi infirmieri. Această schimbare ar fi binevenită. Dar problema locurilor rămâne. Aceste instituţii sunt aglomerate“, este de părere o asistentă de la o creşă din Craiova.
Activităţile desfăşurate în cele două instituţii sunt diferite. La grădiniţă, copilul va fi implicat în activităţi de cunoaştere a mediului, activităţi matematice, educaţie muzicală, educaţie pentru societate, educaţie estetică, dezvoltare a limbajului, activităţi practice şi de educaţie fizică. Fiecare vizează dezvoltarea unui anumit palier al personalităţii şi al gândirii micuţului. La creşă, abia învaţă câteva poezii şi cântecele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU