10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAromoterapie cu efect halucinant

Aromoterapie cu efect halucinant

Unii le spun droguri legale. Alţii susţin că sunt doar amestecuri de plante, permise spre comercializare. Se pot procura din magazine cu produse naturiste, unele chiar cu vânzare on line. Costă uneori aproape cât drogurile obişnuite şi, spun consumatorii, au efecte asemănătoare.

În Bucureşti, Iaşi, Braşov, Botoşani, Galaţi, Suceava, Piatra-Neamţ, Vaslui, Râmnicu Vâlcea şi multe alte oraşe s-au înmulţit în ultima vreme magazinele specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen. În spatele unor denumiri ca „aromoterapie“ sau „etnobotanică“, dealerii vând astfel alternative la drogurile uşoare, care – culmea! – nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele-anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Structurile antidrog din cadrul Poliţiei Române au ajuns la această concluzie după ce au supus analizelor de laborator astfel de produse aflate la vânzare în zeci de magazine din Bucureşti şi din ţară.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), aceste produse nu sunt recunoscute de ONU şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca făcând parte din categoria stupefiantelor ori a psihotropelor, motiv pentru care nu sunt plasate sub control de cele două convenţii. Totuşi, poliţia le consideră periculoase, motiv pentru care încearcă să obţină o modificare a legislaţiei în acest sens. Pentru stoparea comercializării acestor produse, Direcţia Juridică a IGPR a întocmit deja un proiect prin care se propune modificarea Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prin includerea în tabelele-anexă a unor noi substanţe din categoria celor cu conţinut psihotrop.

„Produsele nu se recomandă consumului uman“

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a intrat şi ea în alertă, dispunând controale în magazinele din toată ţara. Au ajuns deja de poveste cele din Iaşi, deschise în general în preajma liceelor şi facultăţilor, purtând ca siglă frunza verde de canabis. Inspectorii clujeni de la Protecţia Consumatorilor au confiscat din două astfel de magazine din localitate circa 140 de pliculeţe cu produse pe bază de plante, care conţin substanţe cu efect de relaxare, halucinogen, afrodiziac şi euforic, folosite ca înlocuitori pentru droguri. Pliculeţele cu produse etnobotanice aveau între două şi cinci grame şi costau între 45 şi 340 de lei.
În ultimele luni, afacerea s-a transferat pe internet, de unde, cu sume începând de la câteva zeci de lei şi până la câteva sute, tinerii îşi cumpără punguţe cu iarbă care să îi ajute să lase la o parte inhibiţiile, experimentând tot felul de stări – halucinaţie, euforie sau extaz – fără a se teme că ar comite vreo ilegalitate. Oferta e enormă. Există pliculeţe cu ierburi „etnobotanice“, substanţe halucinogene, pipe, joint-uri gata preparate şi alte accesorii care imită ustensilele „underground“ din lumea consumatorilor de droguri. Culmea este că, la accesarea site-urilor, clienţii sunt avertizaţi că produsele sunt „recomandate exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor privaţi de plante etnobotanice“ şi că „produsele nu se recomandă consumului uman“.
Cele incluse la categoria „amestecuri pentru fumat“ produc efecte similare canabisului. Altele sunt o alternativă „etnobotanică“ pentru ecstasy. Sub pretextul că se comercializează substanţe naturale aromatizante care nu sunt interzise de lege, comercianţii spun că succesul unei astfel de experienţe este garantat dacă sunt fumate în doze mici, cu amestec de tutun. În plus, susţin aceştia, dacă nu sunt folosite în combinaţie cu alcool, astfel de ierburi nu creează dependenţă.

Consumatori la colţ de stradă

În Craiova nu sunt (încă!) astfel de „magazine de vise“, însă au început să apară consumatorii.
Luna trecută, trei tineri craioveni au fost ridicaţi de jandarmi, după ce au fost prinşi fumând ţigări confecţionate artizanal. Încercau senzaţii tari la adăpostul nopţii, într-o maşină parcată în vecinătatea Complexului Sportiv „Gică Popescu“ de pe Calea Bucureşti. Întrebându-i pe cei trei fumători despre substanţa din care erau confecţionate ţigările artizanale, tinerii le-au spus jandarmilor că este vorba despre „Chill“ şi că au achiziţionat-o de pe internet. Oamenii legii i-au predat cu tot cu ţigări poliţiştilor de la Crimă Organizată, iar aceştia din urmă i-au eliberat pe cei trei după ce au testat substanţa cu trusa narcotest, stabilind că ierburile cu pricina nu sunt ilegale, deoarece nu conţin tetrahidrocanabiol, halucinogenul comun tuturor tipurilor de droguri.
Săptămâna aceasta, în noaptea de luni spre marţi, alţi trei tineri au fost surprinşi de poliţie în Valea Roşie, în timp ce-şi făceau de cap tot cu ţigări cu Chill. Se aflau într-un Peugeot parcat lângă intersecţia străzilor Traian Lalescu şi Mihail Strejan şi trăgeau tot din nişte ţigări confecţionate artizanal. Plicul de hârtie conţinând un praf de culoare neagră şi foiţa de ţigări găsite asupra lor au fost ridicate de poliţişti, însă nici de această dată trusa narcotest nu a evidenţiat substanţe interzise. În ambele cazuri, substanţele din ţigări au fost trimise la Laboratorul de analize fizico-chimice al IGPR, în vederea stabilirii cu exactitate a compoziţiei. „A fost vorba de cazuri izolate de consum al unor astfel de substanţe, nu se poate spune că avem de-a face cu un fenomen. Pe de altă parte, este şi interesul poliţiei să se lămurească pe plan legislativ situaţia comercializării şi consumului acestor prafuri şi resturi vegetale, care, deocamdată, se vând la liber, ca şi cum s-ar fi legiferat consumul de droguri slabe“, a declarat comisarul de poliţie Silviu Văcaru, ofiţer în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Craiova.

Etnobotanica

Potrivit Marelui Dicţionar de Neologisme, publicat în anul 2000, etnobotanica reprezintă o ramură a etnobiologiei care studiază relaţiile reciproce dintre om şi mediul vegetal, inclusiv efectele halucinogene ale plantelor. Printre cele mai cunoscute plante şi amestecuri cu efect psihoactiv se numără: Salvia Divinorum, Spice Gold, Genie, Spice Diamond, Wild Opium Mix, Mojo, Shunk, Chill.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII