16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVideanu: Domeniul energetic va fi restructurat spre sfârşitul anului

Videanu: Domeniul energetic va fi restructurat spre sfârşitul anului

Firmele cu datorii nu vor fi introduse în cele două companii nou-înfiinţate. Dezbaterile publice vor avea loc în perioada 15 iunie – 15 iulie, CE urmând să fie notificată la sfârşitul lunii viitoare.

 În urma discuţiilor purtate cu Andris Piebalgs, comisarul european pe energie, ministrul economiei, Adriean Videanu, a susţinut că România va notifica, la sfârşitul lunii iulie, Comisia Europeană cu privire la intenţia de restructurare a sectorului de producţie a energiei. „Urmează ca România să facă o dezbatere publică pe acest subiect, între 15 iunie şi 15 iulie, apoi, la finalul lunii iulie, vom notifica oficial CE. După dezbaterea publică ar putea să apară modificări. Restructurarea va deveni efectivă spre sfârşitul acestui an. Nu vom introduce în cele două companii (pe care autorităţile intenţionează să le înfiinţeze – n.r.) firme cu datorii“, a spus Videanu.
Anticipând că nu vor fi probleme în acest sens, Piebalgs a afirmat că este necesară o astfel de restructurare. „Domnul ministru Videanu ne-a informat, dar CE nu a fost notificată în legătură cu restructurarea sectorului de energie, dar este clar că o restructurare e necesară. Mă îndoiesc că vor fi divergenţe cu guvernul român în legătură cu acest subiect“, a afirmat Piebalgs, precizând că, în cazul includerii Electrica în aceste companii, „nu este nevoie să fie notificată CE, dar este mai bine, pentru a fi evitate problemele ulterioare“.

Avem şanse mari pentru găzduirea ACER

În afara discuţiilor legate de restructurarea sectorului energetic, cei doi oficiali au abordat şi problema găzduirii la Bucureşti a agenţiei europene de reglementare în energie. „România a aplicat prima pentru acest lucru (găzduirea agenţiei – n.r.), Bucureştiul este un candidat puternic“, a mai spus Piebalgs.
După lansarea oficială a candidaturii României pentru găzduirea Autorităţii Europene de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER), EurActiv.com relata că Videanu a încercat să îi ademenească pe oficialii europeni cu garanţia că, în primii cinci ani de găzduire, România nu va percepe chirie, angajându-se să ofere imunitate diplomatică tuturor angajaţilor Autorităţii, precum şi scutirea de la plata TVA. Mai mult, pentru a capta atenţia oficialilor europeni, Videanu a început să vorbească, în cadrul întrunirii de la Bruxelles, despre „viaţa de noapte vibrantă a Bucureştiului“, „mâncarea bună“ şi „vinurile excelente“.

Boc: Trebuie să folosim un mix energetic cu referire la resursa primară

În ceea ce priveşte restructurarea sectorului de producţie a energiei, aceasta vizează crearea a două companii naţionale, care să includă o serie de active ale companiilor de profil. Referindu-se la strategia energetică, premierul Emil Boc anunţa pe 28 mai că intenţionează să folosească un mix energetic în fiecare dintre societăţile de producere care se vor crea în urma restructurării sectorului energetic, astfel încât, în final, să rezulte doar câteva societăţi puternice, capabile să concureze cu companii similare din UE.
El a precizat că în prezent producţia de energie electrică a României se realizează în proporţie de 54,3% în centrale termoelectrice, 28,4% în centralele hidroelectrice şi 17,3% în centrala nucleară de la Cernavodă, ceea ce face ca în ţara noastră să existe o situaţie „unică în Europa“, când cele trei componente sunt puse practic în concurenţă, dar sistemul nu este unul concurenţial real, pentru că avantajează producătorii din sectoarele hidro şi nuclear în detrimentul celor din sectorul termo.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a discutat ieri cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, şi despre subvenţiile destinate Companiei Naţionale a Huilei, întrucât la sfârşitul anului 2010 expiră perioada în care acestea pot fi acordate, iar guvernul trebuie să găsească o soluţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS