14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUltimul evreu din Severin

Ultimul evreu din Severin

O comunitate care în urmă cu un secol reprezenta un pion important în viaţa socială şi culturală din Drobeta Turnu Severin este pe cale de dispariţie. Este vorba despre evrei. 15 evrei au existat în Drobeta Turnu Severin încă de la înfiinţarea oraşului. Aceştia practicau activităţi în diverse domenii, în special în comerţ. În 1899, în municipiu numărul evreilor ajunsese la 815. După câţiva ani, numărul acestora a început să scadă considerabil, astfel că în 1929, în Severin, erau doar 531. Comunitatea evreiască a contribuit la arhitectura oraşului, ridicând adevărate capodopere, cum ar fi actualul Muzeu de Artă. Până la începutul secolului XX, evreii au fost asimilaţi de comunitatea locală. Din 1900 a început declinul, cel puţin din punct de vedere numeric, deoarece în 1966 numărul evreilor a ajuns la 58.
Astăzi, în Drobeta Turnu Severin mai trăieşte un singur evreu, care a rămas lângă familia sa, care este înmormântată la Cimitirul Evreiesc. Iosif Lazăr are 86 de ani şi, deşi este singur, merge des la cimitir, unde aprinde o lumânare şi pune flori la mormintele celor dragi. S-ar părea că rudele lui Iosif Lazăr sunt în Israel, însă bătrânul doreşte să rămână în România.
Singurele semne rămase în urma prezenţei evreilor în Drobeta Turnu Severin sunt Cimitirul Evreiesc şi Sinagoga Mozaică de rit sefard, transformată în birou notarial. Cimitirul este împărţit în două părţi, destinate sefarzilor şi ashkenazilor, şi despărţite de un portal din piatră, masiv, cu steaua lui David.
Deşi au fost asimilaţi de severineni, evreii au avut parte şi pe aceste meleaguri de muncă silnică, bătăi şi umilinţe, au îndurat ororile lagărelor de exterminare.
În Cimitirul Evreiesc este un monument închinat victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, filiala Craiova, ar mai exista 18 evrei în Orşova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII