21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCel mai mare salariu de stat, de 15 ori cât cel mai mic

Cel mai mare salariu de stat, de 15 ori cât cel mai mic

Liderii partidelor de guvernământ au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta Legea salarizării în sectorul bugetar, stabilindu-se ca proporţia dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem să fie de 1 la 15, reducere substanţială faţă de proporţia de până acum, de 1 la 72. Vicepremierul Dan Nica a afirmat că setul de principii convenit ieri la nivelul coaliţiei va fi discutat şi în şedinţa de guvern.

„Este vorba de ierarhizarea în funcţie de sistemul european de salarizare, precum şi de sistemul de echivalare a funcţiilor în grilele de salarizare, ca în statele Uniunii Europene. Principiul fundamental este cel european. Cum este în Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania sau Italia, aşa va fi şi în România", a declarat Nica la sfârşitul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernământ. Nica a precizat că salariul cel mai mare al unui angajat din sistemul bugetar va fi de cel mult 15 ori mai mare decât cel mai mic salariu plătit de la buget. Totodată, vicepremierul a anunţat că partidele de guvernământ îşi doresc ca proiectul Legii salarizării unice în sectorul de stat să producă efecte din anul 2010. Nica a afirmat că speculaţiile apărute în privinţa sistemului de echivalare a funcţiilor nu au un fundament real. „Echivalarea funcţiilor se va face pe principiul unei salarizări care să respecte competenţa, profesionalismul şi ierarhia socială", a spus pesedistul.

Executivul va adopta şi OUG privind instituţiile deconcentrate

Tot ieri, liderii coaliţiei au căzut de acord ca Ordonanţa de Urgenţă privind instituţiile deconcentrate să fie adoptată în şedinţa executivului.

„Ordonanţa va permite o mai bună eficientizare a administraţiei publice, mai ales în contextul unei crize economice cu efecte foarte grele", susţine social-democratul Nica.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat pe 16 aprilie la Craiova că peste o săptămână va începe schimbarea directorilor de instituţii deconcentrate, afirmând că guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care va permite aplicarea politicii guvernamentale şi la nivelul instituţiilor descentralizate. Acesta susţine că ordonanţa aprobată de guvern va ajuta la aplicarea politicii guvernamentale prin schimbarea mai facilă a directorilor de deconcentrate. „Schimbările se pot face acum de sus până jos. Din deconcentratele astea, 70 la sută erau funcţionari publici, 30 la sută erau funcţionari contractuali – unde se putea face mai uşor schimbarea. Aşa cum guvernul se schimbă odată cu guvernarea, şi cei care sunt reprezentanţii executivului la nivelul instituţiilor pleacă. E o minciună că unii sunt funcţionari publici, când noi ştim foarte bine că erau liberali, pedişti sau pesedişti", a explicat Geoană.

Salariile mai mari decât cel al şefului statului ar putea fi îngheţate

Salariile din sistemul bugetar mai mari decât cel al preşedintelui României nu vor mai creşte până în 2015, iar cel mai mare salariu va fi de cel mult 15 ori mai mare decât al unui debutant, peste şase ani, au declarat ieri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Ieri-dimineaţă, liderii partidelor de guvernământ au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta Legea salarizării în sectorul bugetar, stabilindu-se ca proporţia dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem să fie de 1 la 15, reducere substanţială faţă de proporţia de până acum, de 1 la 72. Setul de principii convenit la nivelul coaliţiei urma să fie discutat şi în şedinţa de guvern de ieri. „Raportul între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice va creşte, astfel încât acesta să se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza într-un termen de cinci ani, prin creşteri salariale diferenţiate, legea urmând să intre în vigoare în anul 2010", se arată în documentul obţinut de NewsIn, ce conţine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar, ce urmează să fie analizat de executiv.

„Astăzi (ieri – n.r.) vor fi adoptate principiile care vor sta la baza legii unice de salarizare şi cele nouă criterii de definitivare a funcţiilor în sistemul bugetar, respectiv nivelul studiilor şi competenţelor; importanţa socială a muncii; complexitatea şi diversitatea activităţilor; responsabilitatea şi impactul deciziilor; expunerea la factori de risc", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII