21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmendă pentru şpagă

Amendă pentru şpagă

Doi ofiţeri de poliţie din Dolj vor fi din nou judecaţi pentru primire de foloase necuvenite, după ce instanţa supremă a desfiinţat hotărârea Curţii de Apel Craiova, care îi sancţionase pe inculpaţi doar cu câte o amendă de 1.000 de lei.

Judecarea ofiţerilor doljeni de poliţie Adrian Sorin Gridan şi Florea Pîrvu se va relua, probabil chiar din această săptămână, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 25 martie 2009. Instanţa supremă a dat astfel încă o palmă justiţiei doljene, de această dată pentru că judecătorii Curţii de Apel Craiova i-au „spălat de păcate“ pe ofiţeri. Practic, judecătorii craioveni au stabilit că poliţiştii primiseră foloase necuvenite, însă n-ar merita chiar o pedeapsă penală pentru asta, ci ar fi suficientă o amendă administrativă de 1.000 de lei pentru fiecare, ce nici măcar nu se trece în cazier.

Spargere la duty-free

Povestea la care se referă acest dosar penal întocmit de procurorii DNA datează din perioada inundaţiilor din primăvara anului 2006. Pe 12 mai 2006, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj au fost sesizate de reprezentanţii firmei SC HEINRIG IMPEX SRL Bucureşti cu privire la spargerea unui magazin duty-free al societăţii, amplasat în punctul de trecere a frontierei Bechet. Magazinul fusese închis încă din 10 aprilie din cauza inundaţiilor, la el putându-se ajunge doar cu barca.
Pentru a nu exista discuţii cu privire la competenţă, ambele inspectorate de poliţie şi-au trimis la faţa locului, echipe de cercetare. Prima a ajuns echipa IPJ Dolj, care, însoţită de reprezentanţi ai magazinului, a mers cu barca la magazin pentru a efectua cercetările specifice. Echipa Poliţiei de Frontieră, constituită din subcomisarul Aurel Micu, comisarul Adrian Gridan şi subinspectorul Florea Pîrvu, a ajuns în Bechet ceva mai târziu. Cei trei s-au dus şi ei cu barca la duty-free, unde au efectuat propriile cercetări, urmând se se întâlnească apoi cu colegii lor de la IPJ Dolj la sediul Poliţiei de Frontieră din Bechet.

„Atenţii“ pentru anchetatori

„Pe fondul discuţiilor promovate de Florea Pîrvu şi susţinute de Adrian Gridan cu privire la faptul că mărfurile din magazin deveniseră improprii comercializării după ce stătuseră în spaţiu închis şi umed timp de o lună, precum şi la faptul că firma germană care asigurase mărfurile urma să suporte pagubele provocate de inundaţii, vânzătorii (…) au înţeles că trebuie să pregătească o «atenţie» poliţiştilor, cerându-le acordul în acest sens. Aurel Micu a refuzat hotărât propunerea vânzătorilor, nu însă şi învinuiţii, care au acceptat să primească băuturi alcoolice, ţigări şi dulciuri, ce au fost depuse de vânzători în pungi de plastic de culoare neagră“, se menţionează în rechizitoriul procurorilor DNA.
Plasele încărcate până la refuz au fost transportate pe mal cu barca, fiind apoi depuse – din dispoziţia lui Pîrvu, după cum au stabilit procurorii – în portbagajul Daciei de serviciu cu care veniseră ofiţerii Poliţiei de Frontieră să cerceteze spargerea. Un sfert de oră mai târziu, poliţistul de frontieră Aurel Micu a deschis portbagajul pentru a-şi lua haina, însă a dat peste plase. Realizând faptul că atenţiile nu fuseseră refuzate de colegii lui, acesta i-a dat telefon subcomisarului Eugen Zavracu, adjunctul şefului IJPF Dolj, căruia i-a povestit cele întâmplate şi i-a spus că el nu mai pleacă din Bechet cu maşina încărcată de „cadouri“.
Zavracu, însoţit de alt ofiţer, a plecat de la Calafat către Bechet. A ajuns la sediul Poliţiei de Frontieră Bechet în jurul orei 23.00, când echipele de cercetare tocmai întocmeau raportul comun privind furtul de la duty-free. În portbagajul maşinii cu numărul de înmatriculare DJ-07-PFC, cu care sosiseră subalternii săi în Bechet, a găsit pungile cu cadouri, ce conţineau: patru sticle de 1 l coniac Bisquit Classique, şase sticle de 500 ml Vodka Finlandia, două sticle de 1 l Whisky Ballantine’s, o sticlă de 1 l de Whisky White Horse, încă o sticlă de 1 l de Whisky Macallan, patru sticle de 500 ml de Whisky Glen Fiddich, trei sticle de 1 l de Coniac Remy Martin, 17 cartuşe de ţigări Muratti Ambasador, cinci cartuşe de ţigări Parliament, două cutii şi încă 62 de bucăţi de bomboane Fazermint, plus două cutii de bomboane M&M. Valoarea totală a bunurilor era de circa 400 de euro.

Primire de foloase necuvenite

Cercetaţi pentru delapidare, pentru că le-au umplut plasele poliţiştilor, vânzătorii magazinului s-au ales doar cu câte o amendă administrativă de 400 de lei, procurorii anticorupţie apreciind faptul că aceştia şi-au recunoscut vina şi au regretat fapta comisă. În schimb, DNA a dispus trimiterea în judecată a celor doi ofiţeri ai poliţiei de frontieră, acuzaţi de primire de foloase necuvenite.
Curtea de Apel Craiova, neţinând seama de circumstanţa agravantă a săvârşirii faptei în perioada unei calamităţi, i-a sancţionat pe cei doi inculpaţi doar cu câte o amendă administrativă, scutindu-i inclusiv de cheltuielile judiciare, însă sentinţa a fost casată de instanţa supremă, care a dispus rejudecarea cauzei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII