21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de elevi gorjeni s-au reîntors din străinătate

Zeci de elevi gorjeni s-au reîntors din străinătate

Numărul elevilor care se reîntorc în unităţile de învăţământ din ţară este în creştere. În acest an şcolar, 66 de elevi gorjeni au solicitat reînmatricularea, iar 70, întreruperea studiilor pentru a pleca din ţară.
Dacă în urmă cu câţiva ani, zeci de elevi renunţau la şcoală pentru a se muta alături de părinţii plecaţi la muncă peste hotare, în prezent, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj primeşte zilnic solicitări de reînscriere a aceloraşi copii în sistemul educaţional. În ultimii trei ani, în şcolile din judeţ, au fost reînmatriculaţi peste 100 de elevi. „Numărul solicitărilor de întrerupere a studiilor în acest an şcolar, în primul semestru, depăşeşte numărul elevilor care s-au reîntors. Avem 66 de elevi care au fost reînmatriculaţi şi 70 care au solicitat întreruperea studiilor pentru a pleca alături de părinţi peste hotare“, a spus Doru Taşcău, inspector şcolar general al ISJ Gorj. Una dintre cauzele pentru care elevii şi familiile lor se reîntorc în ţară este criza economică.

Acomodarea, un proces dificil

Potrivit reprezentanţilor ISJ Gorj, în primul semestru al anului şcolar curent, cei mai mulţi elevi care s-au reîntors în ţară aparţin ciclului gimnazial. 28 de elevi au fost reînmatriculaţi în clasele V-VIII, iar 26, în clasele I-IV. 12 elevi au fost nevoiţi să se reînscrie la liceu din cauză că părinţii au rămas şomeri în ţările unde lucrau. „Din păcate, copiii reîntorşi trebuie să ia totul de la capăt. Unii nu prea mai ştiu să vorbească româneşte şi sunt priviţi ciudat de colegii de clasă. Altora le este dor de prietenii din ţările de unde s-au întors. Le poate fi mai greu cu acomodarea, de aceea părinţii trebuie să îi sprijine, iar colegii să aibă răbdare. Riscuri pot să apară oricum, chiar dacă părinţii îşi lăsau micuţii acasă. Fiind nesupravegheaţi perioade îndelungate, copiii înfruntă o serie de riscuri: supraîncărcarea cu sarcini, preluarea responsabilităţilor de adult, îngrijirea şi creşterea fraţilor mai mici, vulnerabilitatea la abuzuri fizice, exploatarea prin muncă“, a spus psihologul Maria Tomescu. În 2008, părinţii a peste 1.900 de elevi din Gorj erau la muncă în străinătate, lăsându-şi copiii în România, potrivit datelor furnizate de ISJ.

Întreruperea cursurilor

Elevii care au solicitat întreruperea studiilor pentru a-şi urma părinţii aflaţi la muncă în străinătate au plecat în ţări precum Italia, Spania, Grecia, Portugalia sau chiar Emiratele Arabe. În anul şcolar 2006-2007, 86 de elevi au întrerupt studiile din unităţile de învăţământ gorjene şi au plecat, alături de familii, în Italia, Spania, Grecia sau Germania. Cei mai mulţi s-au înscris la unităţi şcolare din Italia, acolo unde unul sau ambii părinţi îşi găsiseră un loc de muncă. Anul şcolar 2007-2008 a fost perioada în care cei mai mulţi gorjeni şi-au luat copiii şi au plecat la muncă în străinătate. Atunci, 123 de elevi au solicitat întreruperea studiilor şi au plecat în Italia, Spania, Franţa sau în Canada. Cei mai mulţi elevi aparţineau ciclului gimnazial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS