17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSubvenţiile pentru locuinţele tinerilor, pe hârtie

Subvenţiile pentru locuinţele tinerilor, pe hârtie

Deşi ar putea obţine terenuri gratuite de la primării şi subvenţie de la stat de 30% din cheltuielile pentru construirea unei case, nici un craiovean nu a beneficiat de aceste facilităţi. De vină sunt lipsa terenurilor şi condiţiile impuse de legislaţie.

 

Începând din acest an, prin programul „Sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală", statul acordă celor care construiesc pentru prima dată o locuinţă prin credit ipotecar o subvenţie de 30% (în limita a 15.000 de euro) din valoarea locuinţei. Sprijinul este vizibil mai mare faţă de ultimii trei ani în care valoarea sa era doar de 20% (în limita a 10.000 de euro) din valoarea locuinţei construite. Chiar şi aşa, nici un craiovean nu a solicitat banii în acest timp. „Oamenii s-au interesat, dar, când au aflat condiţiile de acordare a banilor, au renunţat şi nu au mai depus documentaţia", a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

Condiţiile de acordare a subvenţiei

Potrivit legislaţiei în vigoare, subvenţia se va acordă o singură dată persoanelor care nu deţin în proprietate o locuinţă cu o suprafaţă construită desfăşurată mai mare de 50 mp şi care deţin un drept real sau de folosinţă asupra terenului pe care se realizează construcţia. În plus, locuinţa respectivă trebuie să fie prima pe care o construiesc prin credit ipotecar. Pentru a beneficia de sprijin, persoanele interesate trebuie să obţină autorizaţia de construire şi să încheie contractul de execuţie a locuinţei cu un antreprenor de specialitate autorizat.

„Potrivit legislaţiei, subvenţia se acordă la finalizarea şi predarea locuinţelor către beneficiari", a precizat Carmen Licu. La cuantumul sprijinului, care nu poate depăşi valoarea creditului ipotecar contractat, se ia în calcul numai valoarea locuinţei, fără a cuprinde cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, pentru asigurarea utilităţilor, garajelor şi anexelor gospodăreşti.

Cine poate obţine aceşti bani

De acest sprijin pot beneficia tinerii care la data contractării locuinţei au până în 35 de ani şi persoanele sau familiile rămase fără adăpost în urma avarierii grave sau distrugerii locuinţelor proprii din cauza unor calamităţi naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovate.

Alţi potenţiali beneficiari sunt persoanele evacuate din locuinţe situate în construcţii expuse unui risc major (alunecări de teren, seisme, inundaţii), precum şi chiriaşii sau persoanele evacuate din locuinţe ce fac obiectul unor legi de restituire către foştii proprietari a imobilelor trecute în proprietatea statului.

Programul de atribuire de teren nu poate fi aplicat

„Sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală" nu este singurul program blocat pe hârtie.

Potrivit Legii nr. 15/2003, tinerii până în 35 de ani pot primi (în folosinţă gratuită), pentru construirea de locuinţe proprietate personală, terenuri aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale.

Până în prezent, nici un tânăr nu a beneficiat însă de acest sprijin. „Au fost depuse 356 de cereri de sprijin în acest sens. Din păcate, Primăria Craiova nu dispune de rezerve de teren pentru a pune în aplicare această lege", a spus Carmen Licu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS