16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au dat iama în păduri

Gorjenii au dat iama în păduri

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a deschis, în ultimele luni ale acestui an, 70 de dosare penale în care sunt cercetaţi peste o sută de gorjeni, acuzaţi de furt de lemne.

 

Poliţiştii Serviciului Poliţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj şi cei ai posturilor comunale au derulat în ultimele patru luni activităţi de control în fondul forestier de stat şi privat, în vederea prevenirii, combaterii tăierilor ilegale şi sustragerilor de material lemnos. În cadrul acestor acţiuni, s-au realizat 87 de prinderi în flagrant. Peste 134 de persoane au fost surprinse tăind fără drept material lemnos ori însuşindu-şi lemnele tăiate ilegal. De asemenea, au fost identificate persoane care efectuau transport de material lemnos fără să deţină licenţă de transport şi execuţie. Au fost întocmite 70 de dosare penale, în care 117 persoane sunt cercetate pentru infracţiuni la regimul silvic – tăiere ilegală sau furt de material lemnos, în şase cazuri se efectuează cercetări despre comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului transportului rutier şi au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale.

 

Lemne confiscate

 

S-a confiscat sau reţinut, în vederea stabilirii provenienţei, aproximativ 200 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 70.000 de lei. Majoritatea celor care s-au ales cu dosare penale nu sunt la prima abatere, unii dintre aceştia având amenzi sau condamnări pentru acelaşi tip de infracţiuni la regimul silvic. „Este perioada în care foarte mulţi cetăţeni, majoritatea cu domiciliul în mediul rural, săvârşesc astfel de infracţiuni. Aproape că nu este zi în care să nu avem rapoarte de la posturile locale şi comunale de poliţie, în care să fie consemnate astfel de abateri. Majoritatea celor prinşi în flagrant susţin că este pentru prima dată când participă la tăieri ilegale de lemne şi că, din cauza sărăciei, mai iau câte un lemn din pădure. Cei de la Ocoalele Silvice autorizează recoltarea arborilor şi toată lumea trebuie să solicite asistenţă în acest sens, altfel intră sub incidenţa legii şi riscă să fie cercetată penal pentru furt, în funcţie, de cantitatea de lemn şi de numărul abaterilor“, a declarat Ionuţ Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Potrivit datelor oferite de Direcţia Silvică Gorj, dintre cele 231.000 de hectare de pădure existente în judeţ, 107.000 sunt în proprietate privată. Domeniul silvic privat poate fi exploatat numai cu aprobarea ocoalelor silvice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU