10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInundaţi de canalizare

Inundaţi de canalizare

Canalizarea de pe Aleea 1 Castanilor din Craioviţa Nouă trece prin subsolurile a trei blocuri, 98B, 99A1 şi 99A2. Pentru că aceasta este situată mai sus decât gurile de deversare ale imobilelor respective, de câte ori se înfundă sau debitul este mai mare şi nu-l poate prelua, apa se varsă în subsoluri.

 

Subsolurile celor trei blocuri-turn de pe Aleea 1 Castanilor ajung una cu canalizarea stradală ori de câte ori plouă, se topeşte zăpada sau se înfundă canalele. Tot felul de mizerii ajung în clădirile de zece etaje, iar pentru a scăpa de apa urât mirositoare care bălteşte sub propriile apartamente, locatarii trebuie să apeleze la Compania de Apă „Oltenia“. Fiecare vidanjare îi costă câte 300-400 de lei, după suprafaţă, şi asta se întâmplă şi de trei ori pe lună. Făcând o medie anuală, nu este lună fără cheltuieli de milioane din buzunarul locatarilor din cauza unei proaste proiectări făcute în comunism.

„Şi săptămâna trecută am chemat vidanja să ne desfunde canalizarea. De fiecare dată plătim milioane bune. Se întâmplă să le cerem celor de la Compania de Apă să trimită maşina şi de trei ori pe lună şi costurile le suportă oamenii. După ce se desfundă canalizarea, subsolul trebuie spălat. Am convenit cu cei din blocurile respective să spălăm noi ca să nu mai dăm bani şi pentru cisterna cu apă. Asta se întâmplă deoarece canalizarea stradală este mai sus decât cea a blocurilor. Strada este puţin şi în pantă către Triaj şi apa se întoarce în subsolurile blocurilor. De când sunt eu la Asociaţie, am bătut la toate uşile, dar degeaba, numai promisiuni. Primarului i-am făcut cunoscută situaţia, dar… Pe mine nu mă încălzesc fântânile din centru sau concertele. Mă doare că oamenii mei dau bani în fiecare lună. Anul acesta au lucrat la canalizarea de pe o stradă alăturată, iar pe noi ne-au lăsat“, a spus Elena Lungulescu, preşedinta Asociaţiei nr. 14 Craioviţa Nouă.

 

Canalizare nouă cu bani europeni

 

Toate blocurile din zona Triajului sunt inundate de canalizarea stradală, dar cel mai afectate sunt blocurile-turn. În subsolurile acestora apa ajunge la genunchi şi aduce cu ea toată mizeria din stradă. Locatarii au pus ban pe ban, pentru o rezolvare de moment, au plătit să pună nişte vane care să oprească gunoaiele, dar acestea nu au făcut faţă. Debitul apei este atât de mare încât puhoaiele trag după ele toate resturile şi înfundă scurgerile către gurile de canal. „La un bloc am instalat nişte vane, care să nu permită trecerea gunoaielor, să fie doar apă, dar au cedat. A fost o cheltuială în plus. Am înţeles că ar trebui ridicată canalizarea blocurilor la linia stradală, însă lucrările ar afecta structura blocurilor. Iar costurile sunt peste puterea noastră“, a adăugat Lungulescu.

Compania de Apă „Oltenia“ îi asigură pe cetăţenii din Craioviţa Nouă că până la anul vor avea canalizare nouă. Din 2009, vechiul sistem de preluare a apei uzate va fi anulat şi blocurile vor fi racordate la unul nou.

„Canalizarea a fost refăcută total. În momentul acesta se lucrează pentru finalizarea ei. Cu siguranţă în anul următor blocurile care au de suferit, şi nu numai, vor fi racordate la noua reţea stradală şi se va renunţa la cea veche. De data aceasta s-au făcut calcule corespunzătoare şi orice neconcordanţă este exclusă din start. Reabilitarea reţelei de canalizare în Craioviţa Nouă a fost realizată prin fonduri ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare)“, a declarat Mihaela Chiriţescu, şefa Biroului relaţii cu publicul în cadrul Companiei de Apă „Oltenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS