30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi-a primit viaţa înapoi

Şi-a primit viaţa înapoi


După o lună de tratament cu celule stem în China, i-a uimit pe toţi. Acum merge singur, s-a îngrăşat, iar boala considerată incurabilă de medicii români a dat înapoi. Pentru ca ea să nu revină, tratamentul trebuie repetat.

 

Vi-l mai amintiţi pe tânărul slăbuţ, de 24 de ani, pentru care Gazeta de Sud a făcut o campanie de strângere de fonduri în urmă cu mai bine de un an? Ei bine, Ionuţ Daniel Maria a reuşit, şi datorită cititorilor Gazetei de Sud, să ajungă în China. În perioada 18 iulie – 18 august 2008, tânărul craiovean a fost internat în Centrul de Reabilitare şi Tratament din Hangzhou, pentru un tratament cu celule stem. Această terapie, aflată încă în perioadă experimentală în multe ţări ale lumi, era singura şansă de stopare a bolii cumplite de care suferea.

Ionuţ a fost diagnosticat acum opt ani cu distrofie musculară Steinert. O boală gravă pentru care medicina clasică nu are remediu. A primit doar medicamente care să-i calmeze durerile îngrozitoare resimţite în tot corpul. Ultimii ani au fost cei mai grei, pentru că muşchii i se atrofiaseră atât de mult din cauza bolii încât nu se mai putea ridica în picioare decât sprijinit.

 

S-a zbătut pentru fiul ei

 

Îşi pierduse orice speranţă, când într-o zi a aflat că va putea să scape de dureri şi să meargă din nou dacă urmează un tratament cu celule stem. Avea însă nevoie de 40.000 de euro, o sumă foarte greu de strâns. Mama sa i-a fost alături tot timpul. Doamna Geta, cum îi spun apropiaţii, a avut energia să bată din uşă în uşă pe la instituţii şi autorităţi locale ca să ceară bani pentru fiul ei. Cu ajutorul Gazetei de Sud, al unei campanii la televiziunile locale şi al părintelui Adrian Stănulică de la Asociaţia Vasiliada, care s-a ocupat de găsirea unor contracte de sponsorizare, s-a reuşit strângerea celei mai mari părţi din banii necesari, la care
s-au adăugat alţi 35.000 de lei, pe care femeia i-a împrumutat de la o rudă.

 

În China

 

A fost nevoie de aproape un an ca doamna Geta să strângă toţi banii şi să se ocupe de formalităţile legate de obţinerea documentelor medicale solicitate de clinica din China, de scoaterea paşaportului şi a vizelor, de transport etc.

Pe 18 iulie 2008, Ionuţ şi mama sa au ajuns în China. Spitalul le-a asigurat cazare, masă şi transportul de la aeroport. Imediat după internare, Ionuţ a fost supus unor teste medicale. „I-au făcut toate analizele posibile, iar în săptămânile următoare i-au făcut perfuzii intravenos şi intramuscular. În total, au fost şase şedinţe de transplant, care au costat 27.000 de euro“, a spus mama acestuia.

În clinica din China, Ionuţ şi mama lui au întâlnit şase români, cu boli incurabile, veniţi pentru tratament cu celule stem. „Printre ei erau o fetiţă cu autism care, după trei reprize de tratament, începuse să vorbească, şi o femeie cu paralizie“, şi-a amintit doamna Geta.

 

Din nou acasă

 

După o lună de tratament în China, Ionuţ s-a întors acasă cu amintiri frumoase: asistentele zâmbitoare care l-au îngrijit cu atenţie, prietenii pe care şi i-a făcut printre colegii de salon şi cadrele medicale, curăţenia şi condiţiile excelente din spitalul chinezesc. În lunile următoare a luat în greutate şi a început să meargă singur, uimindu-i pe cei care îl cunosc.

Pentru a se însănătoşi pe deplin, Ionuţ trebuie să mai facă un transplant cu celule stem. Costul celor şase şedinţe, cazarea, masa şi transportul se ridică la 40.000 de euro, bani pe care speră să-i obţină din nou cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor Gazetei de Sud. Medicii chinezi l-au programat pentru tratament în februarie sau martie anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII