25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Brad în picaj

http:http://www.youtube.com/watch?v=ePgizLDf4yU
http:http://www.youtube.com/watch?v=7KPpPYyfPg0

În centrul Craiovei pică brazii, instabili după ce solul de la rădăcină le-a fost afânat şi apoi inundat.

În vreme ce autorităţile instalează brazi de Crăciun prin parcurile Craiovei, în centrul oraşului cad brazii înrădăcinaţi cu ani în urmă. Unul dintre ei, scuturat de vânt, a picat sâmbătă pe un autoturism Volkswagen Passat, parcat pe o alee de lângă platoul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.

Passatul a rezistat destul de bine impactului. Proprietarul maşinii nu a putut fi contactat până acum. Potrivit locatarilor din zonă, în timpul lucrărilor de betonare a platoului s-a umblat la rădăcina brazilor fără ca apoi să mai fie compactat pământul. Oamenii cred că rădăcinile copacilor au fost împinse spre suprafaţă, iar apa strânsă din ploi ar fi contribuit la eroziunea solului. De aici până la prăbuşire nu mai era nevoie decât de nişte rafale, care s-au şi produs.

„Uitaţi ce au făcut: au săpat şi au umblat la ei, apoi i-au lăsat aşa. Stau rădăcinile în aer. Păi, cum să nu cadă?“, a spus Violeta Barbu. „Pe aici este alee, trec oameni, trec copii. Pot să cadă brazii peste ei, Doamne fereşte!“, a afirmat Ileana.

 

Doar vântul

 

Autorităţile publice susţin că doar vântul este vinovat de prăbuşirea bradului de la teatru. „Bradul a căzut din cauza vântului. Nu putem face precizări despre alte posibile cauze“, a declarat Dan Dobrescu, şeful Serviciului de control al gospodăririi comunale din primărie.

Un angajat al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova are însă altă părere: „Noi nu am intervenit aici de când s-a deschis şantierul pentru modernizarea platoului teatrului. Dar nu e normal să fie lăsate rădăcinile afară. Trebuia pus pământ şi compactat. Aşa, au rămas nişte cratere în care stau rădăcinile în sol afânat. S-a mai strâns şi apa…“.

Reprezentantul fimei care coordonează lucrările de modernizare a platoului, UTI Internaţional, spune că lucrările au fost executate conform proiectului. „O să vedem ce s-a întâmplat cu acel brad. Dar, cu siguranţă, pot spune că lucrările au fost executate conform proiectului“, a spus şeful UTI, Cristian Ignat. În etapa de proiectare, proiectantul a dorit scoaterea brazilor din peisaj, însă reprezentanţii Primăriei Craiova s-au împotrivit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII