14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCarne cu dioxină în Oltenia

Carne cu dioxină în Oltenia

Carnea importată din Irlanda a ajuns în Oltenia în special prin intermediul firmei Diana din Vâlcea, care a procesat-o în fabrica proprie şi a comercializat-o în 91 de unităţi din Vâlcea şi în alte opt judeţe.

 

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) Dolj au descoperit că în judeţ au intrat în luna noiembrie 2.170 de kilograme de preparate din carne de porc infestată cu dioxină. Carnea provenea de la o firmă din Bucureşti şi de la societatea Diana din Vâlcea.

Din toată cantitatea, 448 de kilograme de pastă de mici s-au găsit în depozitele frigorifice Felvio şi Artic, iar nouă kilograme de kaiser s-au depistat la Kaufland, unitatea de pe strada Calea Bucureşti din Craiova.

„Inspectorii au mers pe teren şi au depistat 448 de kilograme de pastă de mici în depozitele Arctica şi Felvio, iar nouă kilograme de kaiser, la magazinul Kaufland de pe Calea Bucureşti. Marfa se găseşte stocată şi la nivel de autoritate se va lua o măsură unitară“, a spus Andrei Butaru, director al DSVA Dolj.

 

Carne procesată şi comercializată în Vâlcea

 

O cantitate de peste 35 de tone de carne de porc din Irlanda posibil contaminată cu dioxină a ajuns în judeţul Vâlcea, în perioada 24 septembrie – 22 noiembrie. Ea a fost importată de SC Diana SA, care a procesat-o în fabrica proprie şi a comercializat-o în 91 de unităţi din Vâlcea şi în alte opt judeţe din ţară. În urma controalelor efectuate de inspectorii sanitar-veterinari, pe 10 decembrie, la depozitul societăţii care a importat carnea din Irlanda nu s-a mai găsit nimic din cantitatea respectivă. În urma verificărilor făcute de inspectorii DSVSA, au fost găsite în unităţile de comercializare 3.912 kilograme de kaizer şi costiţă afumată în termen de valabilitate, care au fost retrase de pe piaţă.

 

Carne din Irlanda şi în Gorj

 

Şi inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Gorj au descoperit în câteva magazine şi unităţi de alimentaţie publică din judeţ carne de porc importată din Irlanda. Astfel, în câteva alimentare, din actele de provenienţă a reieşit că zeci de kilograme de preparate din carne, şuncă şi kaiser proveneau din Irlanda. Inspectorii au constatat însă că produsele respective fuseseră deja vândute. De asemenea, dintr-un supermarket din Târgu Jiu, Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a retras de la vânzare 18,9 kilograme de kaiser din Irlanda, dar nu din loturile de carne contaminată. Acelaşi produs a fost scos de la vânzare dintr-un alt supermarket, cantitatea fiind de 5,4 kilograme.

Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj, a declarat că au mai fost identificate preparate din carne de provenienţă irlandeză şi la o pizzerie din Târgu Jiu, însă acestea fuseseră deja utilizate. Alte şase kilograme de şuncă, posibil cu dioxină, au apucat să fie vândute în două magazine alimentare din comuna Baia de Fier. Inspectorii DSV Gorj continuă controalele în toate unităţile alimentare din Gorj, pentru identificarea cărnii din Irlanda.

 

Costiţă afumată, în Olt

 

Aproape 13 kilograme de carne cu dioxină au intrat şi în stocurile a patru societăţi din comunele Cungrea şi Verguleasa, judeţul Olt, sub formă de costiţă afumată. Alertaţi de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, inspectorii sanitar-veterinari din Olt au luat ieri urma cărnii, însă nu au mai găsit nimic, ea fiind vândută şi, probabil, consumată deja de cumpărători. Inspectorii sanitar-veterinari olteni au spus că, date fiind cantităţile mici, cei care au consumat nu s-ar afla în pericol. În judeţ nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire ca urmare a consumului de preparate din carne contaminată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII