10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTinerii din Gorj învaţă administraţie de la englezi

Tinerii din Gorj învaţă administraţie de la englezi

O delegaţie formată din tineri din judeţul Gorj a efectuat recent o vizită de studiu în comitatul Norwich – Anglia, pentru a afla cum funcţionează administraţia regiunii respective şi cum se implică tinerii în luarea deciziei politice.

 

GORJ. O delegaţie formată din 14 reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Liderilor de Tineret din judeţul Gorj a efectuat săptămâna trecută o vizită de studiu în comitatul Norwich din Anglia, la Consiliul Judeţean al Tinerilor din această regiune. Gorjenii, printre care s-au aflat şi reprezentanţi ai consiliului judeţean, s-au întâlnit cu funcţionarii şi consilierii judeţeni din cadrul Consiliului Judeţean Norwich, de la care au aflat cum este organizată şi cum funcţionează instituţia, ce buget are şi ce proiecte de tineret susţine. Membrilor delegaţiei li s-a spus că apropierea faţă de tineri, înţelegerea intereselor şi dorinţelor acestora în raport cu interesele comunităţii sunt singura modalitate de a-i apropia pe tineri de decizia politică. Un proiect legat de implicarea tinerilor în viaţa politică, demarat în urmă cu peste 20 de ani în comitatul Norwich din Anglia, a fost generalizat în câţiva ani la nivelul întregului regat.

„Datorită interesului real pe care structurile administraţiei locale îl arată faţă de problemele tinerilor, prezenţa la vot şi implicarea acestora în viaţa comunităţilor din care fac parte a crescut cu peste 50% faţă de anii ’90. Pentru a afla cât mai multe detalii legate de modul în care tinerii englezi se implică în viaţa politică din ţara lor, membrii delegaţiei gorjene au vizitat Parlamentul Tinerilor din Anglia, unde au avut ocazia să cunoască o parte din tinerii «parlamentari»“, a declarat Adina Andriţoiu, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean Gorj.

 

Schimb de experienţă

 

Potrivit aceleiaşi surse, membrii delegaţiei din Gorj au vizitat „Centrul de Conexiuni“, centru de întâlnire a tinerilor din Norwich, unde se discută despre implicare în viaţa publică, se scriu proiecte pentru şi despre tineret. În cadrul vizitei de studiu, au mai fost prevăzute: o întâlnire cu reprezentanţii poliţiei din Norwich, unde au vorbit despre colaborarea pe care o au cu tinerii, pentru reducerea consumului de alcool şi droguri în rândul populaţiei, precum şi o vizită la liceul CLIFF PARC School din Norwich, unde reprezentanţii tinerilor gorjeni au participat la orele de curs.

Deplasarea în Regatul Unit al Marii Britanii a delegaţiei de gorjeni s-a încheiat cu un tur al Londrei. „În primăvara anului 2009, vor face deplasarea în Norwich şi ceilalţi 19 membri ai Consiliului Judeţean al Liderilor de Tineret din judeţul Gorj. Este un prim pas făcut de administraţia judeţeană pentru încurajarea tinerilor din Gorj să participe la viaţa socială şi politică, precum şi la activitatea administrativă este participarea în parteneriat la proiectul «Dreptul la Dialog» din programul «Participare Activă a Tinerilor». Proiectul a obţinut finanţare de la Comisia Europeană prin Programul Youth in Action. Consiliul Judeţean Gorj participă la acest proiect alături de Asociaţia Tineri Fără Frontiere (TFF), Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală (ARDR) şi EuroHouse Bustuchin, Parlamentul Tinerilor din Marea Britanie, Instituţia Prefectului – judeţul Gorj şi Consiliul de Tineret din Suedia şi Norvegia. Cota de cofinanţare a Consiliul Judeţean Gorj este de 3.000 de euro. Fondurile programului sunt gestionate în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului“, a mai spus Adina Andriţoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS