23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJumătate din proiectele pentru IMM-uri, respinse

Jumătate din proiectele pentru IMM-uri, respinse

Aproximativ jumătate din proiectele de investiţii pentru IMM-uri din fonduri europene depuse la Ministerul pentru IMM-uri au fost respinse în prima fază, cea de verificare a actelor din dosare şi a valabilităţii acestora, a declarat Laura Maruşca, directoare în cadrul ministerului.
„Din totalul proiectelor pentru investiţii mici şi mari depuse, aproximativ jumătate au fost respinse încă din stadiile de verificare a actelor din dosare şi a valabilităţii acestora. Aceste dosare nu au trecut, deci, de primele două etape de verificare şi nu au mai ajuns la faza de analiză a coerenţei planului de afaceri“, a explicat Maruşca. Ea a adăugat că actele din dosar trebuie să fie în termenul de valabilitate la momentul înscrierii on line a proiectului, indiferent de perioada  în care proiectul ajunge la evaluator.
Fondurile europene nerambursabile pot ajunge la 250.000 de euro pe proiect, în cazul investiţiilor mici ale IMM-urilor, întregul program având alocată o sumă totală de 62,6 milioane de euro. Proiectele mari de investiţii pot ajunge la 1,5 milioane de euro, iar suma totală alocată acestei părţi a programului este de 31,6 milioane de euro, a mai spus Maruşca, în cadrul unui seminar privind finanţarea IMM-urilor. Ea a explicat că, din suma maximă de 1,5 milioane de euro, care poate fi alocată pe dosar, până la 10%, respectiv cel mult 150.000 de euro, reprezintă fonduri care pot fi alocate consultanţei pentru respectivul proiect.
„Solicitările pentru fonduri nerambursabile au depăşit, în cazul proiectelor mici de investiţii, de două-trei ori suma alocată, în timp ce, pentru proiectele mari de investiţii, cererile IMM-urilor au depăşit de 19 ori bugetul. Numărul dosarelor respinse din start depăşeşte 50% din solicitările depuse în cazul proiectelor mici de investiţii şi este de aproape jumătate din solicitări pe segmentul proiectelor mari“, a mai spus Laura Maruşca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS