7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnca Parghel cântă de ieri în ceruri

Anca Parghel cântă de ieri în ceruri

Solista Anca Parghel a murit ieri-dimineaţă la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian. Solista a ajuns la Spitalul din Timişoara după ce, în urmă cu puţin timp, se internase într-o clinică de terapie naturistă şi medicină alternativă din Belgrad. Diagnosticată cu un cancer ovarian, după ce a avut şi cancer la sân, artista spera că terapiile alternative o vor ajuta să învingă boala.

Dorel Săndesc, şeful Secţiei de terapie intensivă a Spitalului din Timişoara, a declarat că Anca Parghel a fost internată joi şi a murit la câteva ore de la internare. „Artista a fost internată joi la Spitalul din Timişoara, în stare terminală, cu metastaze generalizate. În cursul internării a beneficiat doar de un tratament paleativ, care nu avea alte scopuri decât calmarea durerii. A decedat la câteva ore de la internare. Dumnezeu s-o odihnească“, a spus Dorel Săndesc.

„Dumnezeu are planuri mari, mă las în mâna lui. Vrea să ne iubim, să ne cunoaştem (…) Să ne vedem peste 100 de ani“, declarase Anca Parghel. A înfruntat boala zâmbind. Muzica şi rugăciunile au ajutat-o să treacă peste cele mai grele momente. Nici când cancerul s-a întors, după 15 ani de când crunta maladie şi-a scos colţii, nu şi-a pierdut optimismul.

Anca Parghel s-a născut în 1957, la Câmpulung Moldovenesc. A absolvit Conservatorul din Iaşi şi a fost una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de jazz din România.

Până în 1989 a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne), în Germania, la Hannover, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Marea Britanie (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova, la Chişinău, conform Wikipedia.

Începând cu 1984, Anca Parghel a participat la marile festivaluri de jazz din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi, Nürenberg, Leipzig, Warşovia, Leverkussen, Viena, Liege, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza şi Bratislava.

A cântat alături de muzicieni români cunoscuţi precum Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band si Klaus Ignatzek).

Printre albumele înregistrate de-a lungul carierei se numără: Tinerii dansează (1986), Soul, My Secret Place (1987), Magic Bird, cu Mircea Tiberian (1988), Ron und Tania (1991), Is That So? (1992), Airballoon, Beautiful Colours, Carpathian Colours (1994), Jazz, My Secret Soul (1994), Indian Princess (1995), Midnight Prayer (1996), Primal Sound (1999).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII