24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalA murit Constantin Ticu Dumitrescu

A murit Constantin Ticu Dumitrescu

Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a murit ieri după o lungă suferinţă.

Ticu Dumitrescu suferea de cancer şi în ultima lună a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Joi a fost externat la cerere, iar ieri-dimineaţă a murit. Astăzi, trupul neînsufleţit al celui care a fost mâna dreaptă a lui Corneliu Coposu va fi depus la sediul Senatului, urmând să fie înhumat la Buzău.

Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu, s-a născut în 1928, în comuna Ciumaţi, judeţul Prahova. Constantin Ticu Dumitrescu a fost arestat în repetate rânduri de Siguranţa şi Jandarmeria comuniste pe când era elev la liceu în Ploieşti şi apoi lider al studenţilor Partidului Naţional Ţărănesc din judeţul Prahova. A fost dat afară din Facultatea de Drept înainte de a fi arestat de Securitate şi condamnat politic la ani grei de închisoare.

După eliminarea din facultate, urmărit de Securitate, devine fugar, pentru ca în 1949 să fie arestat şi apoi condamnat ca deţinut politic la 2,5 ani de puşcărie corecţională. Eliberat în 1953 cu domiciliu obligatoriu, este rearestat în 1958 şi condamnat la 23 de ani de muncă silnică pentru crimă de uneltire. În 1962 i se comută pedeapsa la şase ani închisoare corecţională. A supravieţuit detenţiei din închisorile şi lagărele de exterminare comuniste, fiind eliberat în 1964, odată cu graţierea tuturor deţinuţilor politici din România. În anul 1982, primeşte din partea CC al PCR, având semnătura lui Nicolae Ceauşescu, Ordinul Muncii Clasa a III-a, pentru contribuţia adusă la propăşirea muncii „socialiste“. În închisorile comuniste s-a comportat exemplar ca deţinut, nu a ieşit din cuvântul paznicilor şi ofiţerilor de lagăr şi nu a făcut nici o zi de carceră aşa cum făceau foarte mulţi dintre deţinuţii
anticomunişti înverşunaţi.

Pentru a-şi câştiga existenţa şi totodată ca măsură de autoizolare, a lucrat pe diferite şantiere forestiere din Munţii Cernei, Munţii Bucegi, Munţii Oituz şi Munţii Vrancei. Unul dintre reproşurile care i se aduce este că în 1982 a fost decorat cu Ordinul Muncii Clasa a III-a, pentru contribuţia adusă la propăşirea muncii „socialiste“. După revoluţia din decembrie 1989 şi-ar fi primit dosarul de fost deţinut politic de la fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, care a făcut acelaşi gest faţă de mulţi deţinuţi politici, inclusiv Corneliu Coposu. A refuzat să-şi publice dosarul de fost deţinut politic. CNSAS nu deţine dosarul lui Ticu Dumitrescu.

Din 1990 a fost membru al CPUN, senator în două legislaturi (1992-2000), preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Foştilor Deţinuţi Politici din România – AFDPR –, din 1990 şi preşedinte al Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici (1991-1999).

Ticu Dumitrescu a iniţiat în 1990 un proiect de lege pentru deconspirarea securităţii, care includea atât ofiţerii, cât şi informatorii sau colaboratorii acesteia. Tot el a fost fondatorul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, care ar fi trebuit să preia toată arhiva securităţii, până în decembrie 1989. Dar dosarele securităţii nu au fost predate complet nici după 18 ani, instituţii precum Armata sau procuratura şi chiar SRI şi SIE păstrând dosarele ofiţerilor activi.

După 2003 se retrage din activitatea politică, nefiind de acord cu compromisurile şi linia spre care se îndrepta PNŢCD Este autorul unei istorii a gulagului românesc, ,,Mărturie şi document“, aşa cum l-a cunoscut el, împreună cu alţi deţinuţi politici profesori, ingineri, preoţi sau ţărani care nu au acceptat regimul comunist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

100 COMENTARII