17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrioteasa râde, Berceanu oftează, Oprea... cimentează

Prioteasa râde, Berceanu oftează, Oprea… cimentează

Rezultatele judeţene şi naţionale ale alegerilor parlamentare au fost comentate ieri de liderii principalelor partide din Dolj, care nu s-au sfiit să-şi exprime şi preferinţele în privinţa viitorilor aliaţi. În timp ce, pentru unii, numărătoarea a rezervat surprize plăcute, cum a fost cazul PSD+PC, pentru alţii, rezultatul a fost unul dezamăgitor.

 

Pesediştii, mulţumiţi de rezultat

 

Pesediştii, câştigătorii alegerilor în Dolj, sunt de părere că diferenţa a fost dată de oferta electorală a Alianţei PSD+PC, dar şi de calibrul candidaţilor aruncaţi în luptă. „Cred că e unul din cele mai bune rezultate pe care le-a obţinut organizaţia PSD vreodată, mai ales că e vorba de un vot curat, în care au contat partidul şi calitatea candidaţilor. Doljenii ne-au votat şi pentru că ne consideră cei care putem rezolva situaţia tensionată generată de criza financiară. Deocamdată, avem şase parlamentari obţinuţi din prima şi cred că vom mai obţine la redistribuire un mandat de senator şi unul sau două de deputat. În ceea ce priveşte scorul pe ţară, cred că va fi unul cap la cap, dar vom învinge noi la un scor mai mic decât cel dat de INSOMAR, cu două-trei procente în faţă“, a spus ieri Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj, care a adăugat că preferă la nivel naţional o alianţă cu PNL şi UDMR.

 

Obiectiv ratat pentru PD-L Dolj

 

Cele aproape 20 de procente diferenţă faţă de PSD nu le-au oferit deloc motive de bucurie pedeliştilor. Radu Berceanu, preşedintele PD-L Dolj, a declarat că formaţiunea pe care o conduce a reuşit, în schimb, să menţină un procent asemănător cu cel obţinut la alegerile locale. „Aveam două obiective pentru aceste alegeri: acela de a rămâne pe primul loc, aşa cum s-a întâmplat pentru prima dată în istoria postdecembristă la alegerile locale, şi acela de a rămâne cel puţin la acelaşi procent ca la alegerile locale. Dacă al doilea ne-a reuşit oarecum, pentru că avem doar două procente în minus, primul s-a spulberat. E mai puţin decât ne-am aşteptat noi, în principal pentru că PSD a pus mijloace nelimitate la bătaie pentru a scoate acest rezultat“, a spus Berceanu.

 

Preşedintele numeşte, parlamentul dă vot de încredere

 

Cât despre rezultatele naţionale, liderul pedelist e de părere că, în final democrat-liberalii vor avea un mandat în plus, fapt care nu ar trebui să influenţeze însă decizia preşedintelui Traian Băsescu în privinţa noului premier. „La nivel naţional, vom avea acel parlamentar în plus. Oricum, preşedintele are aceleaşi drepturi constituţionale şi dacă luăm noi un parlamentar în plus, şi dacă ia PSD. Constituţia spune că preşedintele numeşte candidatul pentru funcţia de premier, acesta îşi alege echipa şi îşi face programul, iar parlamentul este cel care dă votul de încredere. Sunt unii care ar vrea să fie invers, parlamentul să numească premierul, iar preşedintele să-i dea votul de încredere“, a precizat Berceanu.

 

Berceanu: Preşedintele nu-i va numi niciodată premieri pe Geoană sau Tăriceanu

 

Preşedintele democrat-liberalilor şi-a exprimat ieri preferinţa pentru liberali ca parteneri de alianţă, cu condiţia ca aceştia să renunţe la declaraţia „foarte tupeistă“ prin care cer atât premier PNL, cât şi dreptul de a folosi programul liberal de guvernare. „Prima noastră opţiune este PNL, aşa cum am mai spus, dar dacă PNL îşi păstrează declaraţia foarte tupeistă făcută de Călin Popescu Tăriceanu, cum că vor intra în alianţă cu premierul de la PNL şi cu programul liberal… Păi dacă ne uităm la rezultate, PD-L e de două ori cât PNL! Dacă ei or să fie cu picioarele pe pământ, o să se poată această formulă. Dacă nu, s-ar putea să fim nevoiţi să ne gândim şi la altele. Oricum, nu cred că preşedintele e gata să numească un prim-ministru care să ducă la o majoritate PSD-PNL. Preşedintele ar putea numi foarte multe persoane în această funcţie, Ion Prioteasa, Radu Berceanu, pe oricine, în afară de două persoane: Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu“, a mai spus Berceanu.

 

Oprea: E un piculeţ mai puţin decât la locale

 

Deşi rezultatul înregistrat de liberali la Dolj e mult sub media naţională, preşedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea, spune că e doar un „piculeţ“ mai puţin decât ce au obţinut liberalii în alegerile locale. Acesta a declarat ieri că eşecul răsunător din unele zone ale judeţului a fost determinat de probleme punctuale care vor fi analizate separat. „E un piculeţ mai puţin decât la alegerile locale, dar eu ştiu care au fost problemele. Nu e momentul acum să facem analiza. Oricum, e clar că se cimentează un nucleu al PNL-ului destul de stabil, te poţi baza pe un segment de electorat destul de consistent“, a spus Oprea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII