11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Cod roşu în Dolj

http:http://www.youtube.com/watch?v=ttT1PQd7uwc

Rezultaltele finale ale alegerilor locale din judeţul Dolj plasează Alianţa PSD+PC pe primul loc, la o diferenţă majoră de următorul partid, PD-L. Roşiii au câştigat în Dolj 50,12% din voturile pentru Senat şi 47,94% din cele pentru Camera Deputaţilor, la o diferenţă de aproape 20 de procente în faţa democrat-liberalilor.

 

Dacă la nivel naţional Alianţa PSD+PC şi PD-L şi-au suflat în ceafă pentru obţinerea primului loc la alegerile parlamentare, în Dolj lucrurile sunt clare. Alianţa a câştigat alegerile atât la Senat, cu 50,12% din sufragii, cât şi la Camera Deputaţilor, cu 47,94%. PD-L a adunat 31,84% din voturile exprimate pentru Senat şi 31,74% din cele introduse în urnă pentru Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a luat mult sub scorul obţinut la nivel naţional, atingând în Dolj 13,29% la Senat şi 13,08% la votul din Camera Deputaţilor.

 

Doi senatori şi patru deputaţi, aleşi la prima strigare

 

Situaţia rezultatelor finale pe colegii relevă faptul că PSD+PC este singura formaţiune care a reuşit să trimită în parlament aleşi cu 50%+1. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean, doi candidaţi ai PSD pentru Senat, Mircea Geoană şi Lia Olguţa Vasilescu, se vor duce direct în Camera Superioară, fără a mai intra la procedura de redistribuire pentru obţinerea mandatului. La Camera Deputaţilor, patru dintre candidaţii PSD, Valeriu Zgonea, Petre Petrescu, Claudiu Manda şi Ion Călin, au obţinut majoritatea voturilor exprimate în colegiile unde au intrat în luptă, câştigând fără drept de apel mandatele de deputaţi.

 

„Colegiul medicilor“, adjudecat de Irinel Popescu

 

La Senat, în Colegiul 1 Craiova, care include partea de nord a Craiovei şi cinci comune, a ieşit pe primul loc preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu, cu 46,10% din voturi. În acelaşi colegiu, candidata PSD, fosta inspectoare-şefă de la Inspectoratul Şcolar, Maria Antoaneta Dobrescu, a obţinut 36,23%, în timp ce pe locul al treilea s-a situat liberalul Dumitru Ungureanu, cu 11,51%. În Colegiul 2, supranumit şi „colegiul medicilor“, a câştigat chirurgul Irinel Popescu de la Alianţa PSD+PC cu 44,48%, în timp ce directorul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, Tudor Udriştoiu, de la PD-L, a obţinut 33,92%. Candidatul PNL în acest colegiu, directoarea Spitalului Judeţean şi preşedinta PNL Craiova, Cristina Calangiu, a obţinut 16,43% din voturile exprimate.

 

Geoană, 64,22% din voturile pe Segarcea-Dăbuleni

 

În Colegiul 3 Senat, adică în zona Filiaşi-Cetate, zonă cu „strigături“ în campanie, a câştigat cu 62,91% din voturi Lia Olguţa Vasilescu de la PSD+PC, ceea ce înseamnă că aceasta şi-a câştigat deja dreptul la un fotoliu de senator. Contracandidatul lui Vasilescu din partea PD-L, Eugen Georgescu, a obţinut 22,45% din voturi, în timp ce liberalul Viorel Călin a adunat doar 9,43% din voturi. În Colegiul 4 Băileşti-Calafat, altă zonă în care scandalurile s-au ţinut lanţ în campanie, pedelistul Constantin Iancu a adunat 36,01% din voturi, faţă de 28,83% obţinute de preşedintele PNL la nivel local, Mario Ovidiu Oprea. Pe locul doi în acest colegiu se situează pesedistul Florea Crânguş, cu 32,09 % din voturi. În celebrul Colegiu 5 Segarcea-Dăbuleni, aflat în centrul atenţiei în ultima vreme, pe primul loc se situează detaşat, aşa cum era de aşteptat, preşedintele PSD la nivel naţional, Mircea Geoană, cu 64,22% din voturile exprimate, care îi asigură acestuia un loc fără emoţii în Senatul României. Contracandidatul pedelist al lui Geoană, fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, a obţinut 25,60% din voturi, în timp ce liberala Elena Costea, fosta şefă a Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, a obţinut 5,98% din sufragii.

 

Pedeliştii Surpăţeanu şi Dascălu, învigători în Craiova

 

La Camera Deputaţilor, PD-L a ieşit câştigător doar în trei colegii din judeţ, dintre care două pe zone din Craiova. Primul colegiu delimitat în Bănie este câştigat de pedelistul-şef al Clinicii Buco-Maxilo-Facială, Mihai Surpăţeanu, cu 44,11% din voturi, urmat de pesedistul Virgil Popescu, cu 35,67%. Fostul preşedinte al Craiovei Maxima, Corneliu Stroe, nu a trezit prea mult interesul microbiştilor, adunând doar 11,11% din voturile exprimate. În Colegiul 2 din Craiova, care cuprinde aproape tot cartierul Brazda lui Novac, dar şi patru comune doljene, câştigător este pedelistul fost vicepreşedinte al consiliului judeţean, Constantin Dascălu, cu 42,12% din voturi. Pe locul al doilea în acest colegiu este Gheorghe Nedelescu de la PSD, cu 38,28%, iar ocupantul locului trei este liberalul Horaţiu Buzatu, cu 11,49% din voturi.

 

Craiovenii au ales…cu Gust

 

În Colegiul 3, format în majoritate din cartierul 1 Mai, primul loc e ocupat de pesedistul Sorin Iordache, care a adunat 37,19% din voturile exprimate, urmat de pedelista Diana Buşoi, cu 34,48%, şi de liberalul Ionuţ Stroe, cu 19,95%. În Colegiul 4, adică în principal cartierul Valea Roşie, a câştigat Florentin Gust, candidatul PSD+PC, cu 41,11%, faţă de 37,21%, procentele adunate de candidatul PD-L, Ionel Pană. Aceştia sunt urmaţi de Mihail Lupoi de la PNL, care a câştigat 12,10% din voturi.

 

Voicu, primul la Calafat

 

În judeţ, lista pentru Colegiul 5 Filiaşi este deschisă de Petre Petrescu de la PSD, cu 57,68%, ceea ce înseamnă că alesul judeţean este în acest moment deputat de Dolj. Adversara lui Petrescu de la PD-L, Ileana Şerban, a obţinut 25,49% din voturi, în timp ce şeful Gărzii de Mediu Dolj, Manu Costache, de la PNL a adunat 9,82% din sufragii. În Colegiul 6 Cetate, a câştigat categoric pesedistul Claudiu Manda, cu 65,32% din voturi. Directorul Direcţiei Agricole, Cornel Popa, de la PD-L, a obţinut 18,82% din voturi, în timp ce primarul Pleniţei, Puiu Calafeteanu de la PNL, 9,37%. În Colegiul 7 Calafat, a câştigat alegerile ministrul delegat pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, cu 38,26% din sufragii, urmat de directorul pedelist al Spitalului din Calafat, Stelian Voinea, cu 31,21%. Pe locul al treilea se situează pesedistul Petre Trăistaru, fostul primar din Calafat, cu 26,19% din voturi.

 

Vişan a câştigat Băileştiul, Zgonea – Segarcea şi Călin – Dăbuleniul

 

În Colegiul 8 Băileşti a câştigat alegerile Gelu Vişan de la PD-L, cu 39,90% din voturi. Acesta este urmat de pesedista Maria Schutz, cu 33,89%, şi de liberalul-şef peste păduri, Eugen Gioancă, cu 19,90%. În Colegiul 9 Segarcea, a câştigat detaşat alegerile pesedistul Valeriu Zgonea, cu 63,71%. Contracandidatul acestuia de la PD-L, primarul Vergică Şovăilă, din Călăraşi, a obţinut 24,29% din voturi, în timp ce liberala Luminiţa Popescu, actuala şefă a Inspectoratului Şcolar Dolj, a obţinut 5,41%. Pe Colegiul 10 Dăbuleni a ieşit câştigător pesedistul Ion Călin, cu 59,45% din voturi, acesta obţinând direct mandatul. Pedelistul Ştefan Stoica, fostul şef al Direcţiei Apelor Jiu, a obţinut 27,27% din voturi, în timp ce în favoarea liberalului Victor Bujor s-au exprimat 6,73% din totalul alegătorilor din colegiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

73 COMENTARII