26.7 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj2.000 de târgujieni au participat la manifestările de 1 Decembrie

2.000 de târgujieni au participat la manifestările de 1 Decembrie

Aproximativ 2.000 de persoane au participat ieri, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

GORJ. Ceremonia a început cu intonarea Imnului Naţional, după care au urmat alocuţiunile rostite de oficialităţi şi de invitaţi, printre care s-a numărat şi părintele stareţ al Mănăstirii Lainici, Ioachim. În continuare, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă, iar apoi, reprezentanţii instituţiilor, ai partidelor politice şi ai unor organizaţii au depus coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu.

Cel mai gustat moment de către public a fost cel artistic. Folkistul Constantin Buică a deschis spectacolul şi a interpretat câteva melodii cu specific naţionalist. Ansamblul „Maria Lătăreţu“ al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu a continuat cu un scurt recital. În Piaţa Prefecturii s-a încins o horă mare, la care au participat dansatori mai mari şi mai mici de la toate ansamblurile folclorice din Gorj.

Manifestările din Piaţa Prefecturii s-au încheiat cu defilarea trupelor militare de artilerie, a jandarmilor şi a cadrelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Participanţii au fost invitaţi apoi la un restaurant din apropiere, la o porţie de fasole cu cârnaţi şi la o cană de vin fiert.

 

Bustul lui Constantin Stanciovici-Brănişteanu, dezvelit

 

Partea a doua a manifestărilor ocazionate de ziua de 1 Decembrie s-au desfăşurat în faţa Casei Măldărescu, unde a fost dezvelit bustul lui Constantin Stanciovici-Brănişteanu, întemeietorul învăţământului public în limba română din judeţul Gorj şi primul primar al oraşului Târgu Jiu. Edilul-şef al municipiului, Florin Cârciumaru, a spus că lucrarea este primul rezultat al colaborării dintre primărie şi Consiliul Cultural Consultativ, format, în general, din oameni de cultură. Bustul a fost realizat de sculptorul Neculai Băndărău, din Bucureşti. Lucrarea este din bronz, iar soclul este placat cu granit.

În imobilul în faţa căruia a fost amplasat bustul a funcţionat prima şcoală publică în limba română înfiinţată de acesta. Constantin Stanciovici-Brănişteanu a fost şi o figură marcantă a Revoluţiei de la 1848, fiind secretarul generalului Gheorghe Magheru.

 

Iluminatul ornamental, inaugurat

 

Tot de Ziua Naţională a României a fost aprins şi iluminatul ornamental de Sărbătorile de iarnă în municipiul Târgu Jiu. Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ şi de Palatul Copiilor, care s-a desfăşurat în Piaţa Prefecturii. Tot din acest loc, în jurul orei 18.00, primarul Florin Cârciumaru a aprins iluminatul ornamental. Bradul înalt de 22 de metri şi cei 100 de brăduţi din centrul oraşului vor putea fi admiraţi de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS