13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCEZ dă discotecă

CEZ dă discotecă

Consumatorii din cartierul craiovean Corniţoiu reclamă întreruperile dese de curent din ultimele două luni. CEZ cumpără cea mai ieftină energie din România şi are cele mai mari tarife de distribuţie din ţară.

Relatam în ediţia de ieri a GdS despre modul în care CEZ, furnizorul de energie electrică în regiunea Oltenia, include în tarifele de distribuţie costurile investiţiilor pe care compania şi le-a propus în perioada 2006-2011, în valoare de 227 de milioane de euro. CEZ este în prezent cel mai scump distribuitor de energie electrică din România. Pe de altă parte, avem reacţiile clienţilor. Vă amintiţi, cu siguranţă, scandalul facturilor clonate, dar şi pe cel al deselor întreruperi de curent. Ieri, pe adresa redacţiei GdS a sosit o nouă sesizare referitoare la desele întreruperi de curent din cartierul craiovean Corniţoiu.
„De câteva ori pe zi, dar şi în decursul fiecărei nopţi, curentul se întrerupe. Explicaţiile celor de la CEZ sunt arogante şi arată lipsă de bun-simţ“, ne scrie Iulian Albeanu, din Craiova. Iată şi câteva mostre de explicaţii primite din partea oficialilor CEZ: „Îmbătrânesc oamenii, dar echipamentele!“; „Aveţi numai pretenţii! De unde până unde moda asta, să aveţi curent nonstop?“; „Aţi tăcut ca peştii pe vremea lui Ceauşescu şi acum protestaţi pentru orice întrerupere de curent“ etc.
Iată ce mai spune în sesizarea sa Iulian Albeanu: „Într-o zi, pe la finele lunii octombrie, curentul a fost întrerupt între orele 8.00 şi 19.00. Am sunat la CEZ, iar funcţionara mi-a comunicat că e sistat curentul până la ora 19.00. Am întrebat ce facem cu frigiderele. Răspunsul a fost dezarmant: «Nu aveţi ce face!». Trec peste faptul că întreruperile şi variaţiile de curent mi-au ars o dată PC-ul, anul trecut. Trec peste faptul că, dimineaţa, mă trezesc cu un deşteptător cu radio, care funcţionează pe bază de curent. Noaptea, întrerupându-se curentul, el nu mai funcţionează, astfel că întârzierile mele la locul de muncă au devenit cronice. Am sesizat şi acest aspect la CEZ şi mi s-a răspuns ironic: «Luaţi-vă deşteptător clasic, nu unul cu curent!»“. Sigur, uneori relaţia clientului cu CEZ-ul capătă aspecte de banc.
Compania CEZ susţine că întreruperile de energie din ultimele zile sunt cauzate de lucrările făcute la punctele de transformare din zonă. „Au avut loc manevre specifice, implicând întreruperea temporară în furnizarea energiei electrice. Alte întreruperi au fost cauzate de intervenţia neautorizată în instalaţiile CEZ Distribuţie prin ruperea cablurilor de 20 kV de către terţi, care efectuau lucrări de altă natură în zonă“, a spus CEZ.

CEZ cumpără ieftin şi vinde scump

Şi acum să vă relatez ceva ce am descoperit consultând câteva statistici ale pieţei de energie din România, pentru perioada ianuarie – august 2008. În august 2008, compania CEZ a cumpărat aproape 70% din energia electrică furnizată consumatorilor în regim reglementat de Nuclearelectrica SA – care are cea mai ieftină energie, după cum se ştie. Circa 20% din energia cumpărată provine de la Hidroelectrica SA – a doua ca energie ieftină. În fine, doar aproximativ 10% din energie provine de la producători care folosesc materie primă scumpă: Complexul Energetic (CE) Rovinari, CE Turceni şi Electrocentrale SA Bucureşti. Asta, în condiţiile în care cea mai multă energie din România este produsă din resurse solide (43%), după care urmează cele hidro (28,6%) şi cele nucleare (19,9%). CEZ are o cotă de piaţă de 12% şi pare un distribuitor privilegiat, în condiţiile în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) i-a aprobat cele mai mari tarife de distribuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII