16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGrupuri de romi, prinse la furat

Grupuri de romi, prinse la furat

Poliţiştii doljeni au prins marţi în Poiana Mare şi Ciupercenii Noi trei grupuri de romi craioveni, specializate în sustragerea de bunuri din gospodării, victimele acestora fiind mai ales persoane în vârstă.

 

Trei grupuri de romi, care se îndeletnicesc cu furatul din comunele doljene, au fost prinse marţi de poliţişti. De la începutul acestui an, au mai fost prinse grupuri de romi care se deplasau în localităţile doljene şi, sub pretextul cumpărării de diferite produse, intrau în casele oamenilor, de unde furau bani şi bijuterii. Pe numele acestora au fost întocmite dosare penale şi, pentru că sunt cercetaţi în stare de libertate, romii au continuat să fure.

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, marţi, în jurul orei 11.30, poliţiştii s-au sesizat despre faptul că mai multe persoane de etnie romă, suspecte de comiterea unor furturi din locuinţe, se deplasau cu un Citroen şi mai multe microbuze cu numere de înmatriculare străine prin comunele Ciupercenii Noi şi Poiana Mare.

Poliţiştii au amplasat filtre şi au depistat în trafic, pe DJ 553 Calafat – Ciupercenii Vechi, un Citroen condus de Lavinu Serdaru, de 28 de ani, în care se aflau Ancuţa Ion, de 44 de ani, Amalia Cincă, de 20 de ani, Denisa C., Elisabeta M. şi Ilonca R., toate de 17 ani, din Craiova. Din cercetări s-a stabilit că romii au pătruns fără drept în curtea locuinţei Mariei Măruţ, de 82 de ani, din Ciupercenii Noi, şi, sub pretextul că doresc să cumpere sticle din plastic, au încercat să sustragă bunuri.

Alţi romi, aceeaşi ocupaţie

 

Tot marţi, în jurul orei 15.00, poliţiştii din Poiana Mare au depistat în trafic un Fiat Ducato, condus de Savic Cîmpină, de 59 de ani, din Craiova. În autoturism au mai fost identificate Craioveanca Velcu, de 51 de ani, Ioana Zătreanu, de 41 de ani, Ileana Stoica, de 20 de ani, Elena Iamandiţă, de 28 de ani, Codreanu Veronica, de 31 de ani, şi Mirela Miclescu, de 27 de ani, toate din Craiova. Poliţiştii au stabilit că Stoica şi Miclescu au pătruns fără drept în curtea locuinţei Rodicăi Epîngeac, de 45 de ani, din Poiana Mare, însă au fost surprinse de proprietari şi au fugit cu autoturismul cu care veniseră.

În jurul orei 16.00, tot în comuna Poiana Mare, poliţiştii
le-au depistat la domiciliul Floarei Vasile, de 75 de ani, pe Craioveanca Miclescu, de 20 de ani, Ioana Nicolae, de 25 de ani, Georgeta Bîcan, de 37 de ani, Victoria Serdaru, de 20 de ani, şi Roxana C., de 16 ani, toate din Craiova. Acestea se deplasau cu un Opel, condus de Tiberius Câmpină, de 19 ani, din Craiova. S-a stabilit că romii au pătruns fără drept în locuinţa lui Gheorghe Pică, de 51 de ani, din Poiana Mare, de unde au încercat să sustragă sume de bani şi bunuri, însă au fost surprinşi de partea vătămată.

 

Cercetaţi în stare de libertate

 

Conform poliţiştilor doljeni, în toate cazurile au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de tentativă de furt şi violare de domiciliu, însă procurorii au dispus ca romii să fie cercetaţi în stare de libertate.

„Aceşti romi sunt cunoscuţi în aproape toată ţara, pentru că nu acţionează numai în Dolj. În cazurile de marţi, mai multe persoane au fost prezentate procurorului cu propunere de arestare preventivă, însă acesta a dispus cercetarea lor în stare de libertate. I-am amprentat şi fotografiat, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate“, a explicat comisarul-şef Liviu Ţiulescu, adjunctul şefului IPJ Dolj.

Chiar şi atunci când procurorul propune arestarea preventivă a romilor, aceştia prezintă acte medicale sau pirandele dovedesc că au copii în îngrijire şi scapă de arest. Poliţiştii apelează la cetăţenii din mediul rural să nu primească în locuinţe astfel de persoane.

La o întâlnire între autorităţi şi liderii romilor, din luna aprile a acestui an, comisarul-şef Gheorghe Bică le-a sugerat acestora să transmită celor care comit astfel de fapte că vor suporta rigorile legii. „Mai multe grupuri compacte de romi se deplasează prin judeţ şi fură diferite bunuri de la cetăţeni. Să le transmiteţi să înceteze cu aceste infracţiuni, pentru că vor suporta consecinţele“, a declarat Gheorghe Bică, şeful IPJ Dolj, însă de atunci nu s-a schimbat mare lucru.

Infracţiuni similare

În luna aprilie, poliţiştii doljeni au prins un grup format din Lavinu Serdaru, Iona Stoican, Ioana Văduva, Georgeta Bîcan, Persida C., Ioana Serdaru şi Fluturică Ştefan, toţi din Craiova, care au sustras din locuinţa lui Gheorghe Şarpe, din Drănic, 400 de lei.

În aceeaşi lună, au fost prinşi Ioana Miclescu, Ioana Lupeanu, Ancuţa Serdaru, Eugenia Stoica, Speranţa Lupeanu, Denisa C., Ludemis Chiciu şi Viorel Chiciu, care abordau locuitori din Măceşu de Sus, sub pretextul că doresc să cumpere alimente şi le sustrăgeau bunuri din casă.

După câteva zile, poliţiştii i-au identificat pe Lavinu Serdaru, Ionel D., Fluturică Ştefan, Persida C., Ioana Văduva, Ioana Serdaru, Ioana Stoican, Lăcrimioara C. şi Speranţa Lupeanu, care au furat 4.950 de lei, 96 de euro şi mai multe bijuterii din aur de la o familie din comuna Pleniţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII