20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal Cartea de weekend

Cartea de weekend

„Despre Roderer“, de Guillermo Martinez

Editura Humanitas, 2008

„Despre Roderer“ este povestea melodramatică a unui elev de liceu, un tânăr genialoid care, odată intrat în mijlocul adolescenţilor din şcoala unde învaţă, îi va seduce şi le va bulversa minţile necoapte. Naratorul îl cunoaşte pe Roderer cu ocazia unei partide de şah şi e vrăjit de ştiinţa şi capacitatea de absorbţie a acestuia. Cunoaşte mutări de şah, filozofează, are o bibliotecă impresionantă pe care pare să o fi citit, are lecturi care îl epatează pe la fel de tânărul său prieten, dar şi pe sora acestuia, Cristina, care, în cele din urmă, se va îndrăgosti de el. Dar nu e singura victimă. Apariţia lui Roderer în liceul din Puente Viejo îi atrage atenţia şi Dolofanei Rossi, cum era poreclită fata cu picioare grase care se va înfometa şi se va stinge în urma unei anorexii nervoase, pentru a căpăta o siluetă de vis şi pentru a-i atrage atenţia adolescentului taciturn, retras şi extrem de deştept.

Prin trama narativă, prin dimensiuni şi prin construcţie, mai mult o nuvelă şi mai puţin un roman, „Despre Roderer“ demonstrează că tinereţea poate fi, adeseori, extrem de crudă şi neîndurătoare cu lumea din jur, în mijlocul căreia creşte şi se dezvoltă. Cum este şi firesc pentru destinul unui licean aspirant la genialitate, Roderer, un personaj romanţios, are un sfârşit tragic şi spectaculos.

Guillermo Martínez, autorul cărţii, este doctor în matematică, iar pasiunea sa pentru ştiinţele exacte se va face simţită şi în această poveste, chiar dacă indirect.

Cecilia Ştefănescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS