10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞapte români din zece iau prime de sărbători

Şapte români din zece iau prime de sărbători

Potrivit unui studiu, mulţi salariaţi şi-ar dori asigurări private de sănătate printre beneficiile acordate de angajatori.

Aproape trei sferturi dintre angajaţii din Bucureşti (71,9%) şi 65,6% dintre cei din marile oraşe ale ţării primesc ca beneficii din partea angajatorilor prime – de sărbători, de concediu, de tipul al 13-lea salariu. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat ieri, realizat de Mednet Marketing Research Center şi publicaţia Media Xprimm, în perioada 1-15 septembrie, pe un eşantion de 374 de respondenţi din Bucureşti şi 388 de salariaţi din oraşe cu mai mult de 100.000 de locuitori. Potrivit studiului, un sfert dintre angajaţii din Bucureşti (24,5%) şi mai mult de o cincime (22,7%) dintre cei din marile oraşe din ţară şi-ar dori mai degrabă o asigurare privată de sănătate printre beneficiile oferite de angajator.

 

Tichetele de masă sunt printre cele mai întâlnite beneficii

 

După prime, în topul beneficiilor oferite de angajatori se află tichetele de masă sau cele de tip cadou, 57,3% dintre salariaţii bucureşteni şi mai mult de jumătate (54,2%) dintre cei din afara Capitalei primind astfel de beneficii.

Bonusurile pentru performanţă sunt mai des folosite de angajatorii din Bucureşti, numărul lor fiind dublu faţă de cele acordate de cei din ţară, potrivit aceluiaşi studiu. Urmează telefonul mobil, cursurile de pregătire profesională, maşina de serviciu, „team-building“-urile, pensia privată facultativă şi asigurarea medicală.

Conform studiului, primele şi tichetele de masă sau cele cadou se oferă mai ales salariaţilor din sistemul de stat, în vreme ce bonusurile pentru performanţă, telefonul mobil, training-urile, maşina de serviciu şi „team-building“-urile sunt oferite în special în companiile private.

 

Bucureştenii îşi schimbă mai des locul de muncă

 

Potrivit aceluiaşi studiu, angajaţii din Bucureşti îşi schimbă locurile de muncă mai des decât cei din ţară. Un bucureştean îşi petrece în medie 6,68 ani la un loc de muncă, în vreme ce un angajat din afara Capitalei rămâne, în medie, la acelaşi loc de muncă timp de 7,7 ani.

De asemenea, angajaţii de la instituţiile de stat rămân la acelaşi loc de muncă în medie zece ani, în timp ce angajaţii companiilor private din Bucureşti îşi petrec circa cinci ani la un loc de muncă, iar cei din alte oraşe din ţară, aproximativ şase ani.

Conform studiului, femeile sunt mai fidele locului de muncă decât bărbaţii, iar după 36 de ani, angajaţii tind să devină mai stabili din punct de vedere profesional. Cele mai multe schimbări în ceea ce priveşte serviciul se întâlnesc la angajaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Persoanele care profesează în domeniul în care au absolvit studiile sunt tentaţi să păstreze mai mult timp un loc de muncă. În Bucureşti, aceştia îşi păstrează servicul în medie 7,83 ani, iar cei din ţară, 10,09 ani. Pe de altă parte, cei care nu profesează în domeniul pentru care s-au pregătit au o medie de 5,56 la anii petrecuţi la un loc de muncă în Bucureşti şi 5,47 în marile oraşe din teritoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII