10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞomaj de 1.000 de lei pe lună

Şomaj de 1.000 de lei pe lună

Chiar dacă statutul de şomer nu este dorit de nimeni, cu indemnizaţii de şomaj între 740 şi 1.000 de lei pe lună, trei doljeni pot să-i facă invidioşi pe mulţi dintre salariaţi.

 

Cea mai mare indemnizaţie de şomaj acordată, în 2007, în Dolj a fost de 932 de lei. Anul acesta însă, „cel mai bogat“ şomer primeşte cu aproape 9% mai mult. „Cea mai mare indemnizaţie de plată este de 1.020 de lei“, a declarat Alina Ghercioiu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Persoana respectivă a fost consilier economic şi nu este singurul doljean cu un venit semnificativ în perioada în care nu lucrează. Într-un top al persoanelor cu cele mai mari indemnizaţii de şomaj din Dolj, urmează un economist, care primeşte 769 de lei, şi un contabil, cu 746 de lei.

Asta, în condiţiile în care un absolvent care intră în şomaj primeşte 250 de lei pe lună, iar o persoană care a fost angajată cu salariul minim pe economie, între 375 şi 425 de lei pe lună.

 

La concurenţă cu salariul mediu din judeţ

 

Deşi cea mai mare indemnizaţie de şomaj din Dolj nu este o sumă extraordinar de mare, aceasta concurează salariul mediu net din Dolj. „Câştigul salarial mediu net în luna august 2008 a fost de 1.277 de lei (în scădere faţă de luna iulie cu 2,4% şi în creştere faţă de august 2007 cu 14,8%)“, a declarat Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică, făcând referire la ultimele date existente.

 

Cum se calculează indemnizaţia de şomaj

 

Potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificările ulterioare, absolvenţii primesc o indemnizaţie de şomaj în valoare de 50% din salariul minim garantat în plată. În ceea ce priveşte persoanele care solicită indemnizaţie de şomaj după ce au lucrat acestea primesc ajutor de la stat de 75% din salariul minim garantat în plată. În funcţie de stagiul de cotizare, la această sumă se adaugă 3% (în cazul unui stagiu de cotizare de cel puţin trei ani), 5% (în cazul unui stagiu de cotizare de minimum cinci ani), 7% (în cazul unui stagiu de cotizare de minimum zece ani) şi respectiv 10% (în cazul unui stagiu de cotizare de minimum 20 de ani) din media pe ultimele 12 luni lucrate a salariului de încadrare. Asta înseamnă că, în ultimul an lucrat, consilierul economic a cărei indemnizaţie de şomaj este în prezent de 1.020 de lei a avut un salariu minim de încadrare de aproximativ 6.400 de lei (considerând că are un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani).

Cresc indemnizaţiile de şomaj

Având în vedere că de la 1 octombrie salariul minim garantat în plată a ajuns la 540 de lei, începând din luna noiembrie, compensaţiile lunare primite de şomerii indemnizaţi vor creşte. Cuantumul măririi va fi între 20 de lei (în cazul absolvenţilor) şi 30 de lei (pentru persoanele care intră în şomaj după ce au activat în muncă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII