24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgenţii economici din şcoli - amendaţi pentru mizerie

Agenţii economici din şcoli – amendaţi pentru mizerie

Reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Vâlcea au aplicat nouă sancţiuni contravenţionale unor agenţi economici şi conducerii unei cantine şcolare, în urma controalelor realizate în unităţile de învăţământ pentru a vedea dacă elevii consumă alimente sănătoase.

 

VÂLCEA. Controalele au fost efectuate ca urmare a Ordinului Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) nr. 1634/ 29.09.2008, care a vizat verificarea respectării prevederilor legate de Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Conform Listei alimentelor aprobată de MSP, agenţii economici din incinta şcolilor trebuie să comercializeze: fructe, legume, cereale, lapte, care să înlocuiască alimentele cu un conţinut crescut de grăsimi şi adaos de zahăr. Inspectorii ISS au verificat 37 de unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, toate din mediul urban. 24 sunt din Râmnicu Vâlcea, opt din Drăgăşani şi câte una din Horezu, Călimăneşti, Olăneşti, Băbeni şi Bălceşti. În aceste şcoli funcţionează 27 de unităţi care comercializează produse alimentare şi 21 de cantine şcolare. „S-a verificat modul în care sunt comercializate alimentele, pregătirea meniurilor în blocurile alimentare şi cantine din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi meniurile distribuite prin sistem catering. Pentru neregulile înregistrate au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale“, a declarat Lorena Mărgăritescu, inspectorul-şef al ISS Vâlcea.

 

Ustensile murdare şi angajaţi fără analize medicale

 

A fost sancţionat un agent economic care comercializa produse alimentare în incinta Grupului Şcolar „General Magheru“ şi în cantina Grupului Şcolar „Oltchim“ din Râmnicu Vâlcea. În Berbeşti, un agent economic comercializa produse alimentare la Grupul Şcolar „Preda Buzescu“, în Drăgăşani, iar trei unităţi comercializau produse la Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu“, la Grupul Şcolar „I.C. Brătianu“ şi la şcoala cu clasele I-VIII „Tudor Vladimirescu“. În Horezu au fost amendaţi trei agenţi economici care comercializau produse la Grupul Şcolar „Constantin Brâncoveanu“. Unităţile depistate cu deficienţe au primit termene de remediere. „Sancţiunile s-au aplicat, conform Legii nr. 98/1994 şi Ordonanţei nr. 2/2001, pentru nerespectarea condiţiilor de igienă. Nu era făcută curăţenie la locul de muncă. Suprafeţele de lucru, ustensilele, aparatele şi ambalajele nu erau curate. Angajaţii nu făcuseră examenul medical periodic. Nu erau păstrate la rece, pentru 48 de ore, probe din fiecare fel de mâncare, în recipiente curate, acoperite şi etichetate“, a precizat Lorena Mărgăritescu. În sistem catering funcţionează trei unităţi şcolare din Râmnicu Vâlcea. Mijloacele de transport pentru hrană sunt autorizate, corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar. Au fost verificate conformitatea alimentelor şi meniurile distribuite prin sistem catering şi s-a constatat că ele respectă legislaţia în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS