23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei fonduri de investiţii vor acţiunile SIF Oltenia de la Ford

Trei fonduri de investiţii vor acţiunile SIF Oltenia de la Ford

Reprezentanţii SIF au dezvăluit ieri că au oferte din partea a trei fonduri de investiţii pentru pachetul de 22,06% din ACSA, compania care controlează Ford România. Acestea vor plăti între 20 şi 30 de milioane de euro pe acţiuni. Criza de la BVB a făcut pachetul majoritar mai ieftin cu 22 de milioane de euro faţă de preţul plătit de americani la privatizare.

Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia, a anunţat ieri că trei fonduri de investiţii străine sunt interesate de achiziţionarea pachetului de 22,06% pe care societatea de investiţii financiare îl deţine la Automobile Craiova SA (ACSA) – societatea care controlează 100% Ford România SA. Potrivit lui Buzatu, SIF Oltenia nu va accepta un preţ mai mic de 20 de milioane de euro pentru pachetul oferit. „Sunt trei fonduri de investiţii, două austriece şi unul german, care ar putea cumpăra împreună pachetul deţinut de noi la ACSA. Noi am declarat deja că preţul se încadrează între 20 şi 30 de milioane de euro. Am pornit de la preţul de piaţă al acţiunilor în momentul în care Ford a făcut oferta pentru pachetul majoritar de 72,4% din ACSA“, a declarat Buzatu.

Reprezentantul SIF Oltenia susţine că, dacă societatea nu va obţine preţul cerut, va rămâne acţionară la ACSA. Decizia SIF de a vinde pachetul deţinut la societatea care controlează Ford România este explicabilă din două motive. Primul – cel puţin în următorii patru ani, americanii vor face investiţii şi deci nu vor acorda dividende acţionarilor. Doi – SIF are nevoie de bani, în condiţiile în care are lichidităţi de şase-şapte milioane de euro, iar AGA din noiembrie 2008 va vota asupra răscumpărării de pe piaţă a 10% din capitalul social, ceea ce ar putea însemna alocarea în următorul an a peste 23 de milioane de euro în acest sens.

 

Criza economică mondială nu schimbă planurile Ford pentru România

 

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORC), SIF Oltenia deţine la ACSA un pachet de 4,179 milioane de acţiuni (între timp, a mai cumpărat pachete mici de pe piaţa de capital datorită preţurilor scăzute). La cotaţia de 17 lei/acţiune, cât valorau ieri titlurile AUCS, valoarea pachetului deţinut de SIF este de 18,9 milioane de euro. O evoluţie interesantă ca preţ de piaţă a avut însă pachetul deţinut de Ford Motor Company. Americanii au plătit pe pachetul de 72,4% din ACSA (13,716 milioane de acţiuni) suma totală de 84 de milioane de euro (57 de milioane – preţul iniţial, 27 de milioane – returnarea ajutorului ilegal de stat), deci 6,12 euro/acţiune (23 lei/acţiune), într-o perioadă în care maximul de piaţă a atins şi 55 lei/acţiune. În condiţiile crizei economice care are efecte şi în cotaţiile companiilor listate la BVB, preţul de piaţă al pachetului majoritar deţinut de americani este de 62 de milioane de euro – deci cu 22 de milioane de euro mai puţin faţă de anul trecut. Criza economică mondială, care a lovit în plin economia americană, „nu schimbă însă planurile Ford pentru România“, a precizat Nadia Crişan, reprezentant McGuireWoods, compania de consultanţă a gigantului american.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII