28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBătrâni la limita subzistenţei

Bătrâni la limita subzistenţei

Peste 300 de persoane din judeţul Gorj trăiesc la limita sărăciei şi sunt nevoite să supravieţuiască din pensii sub 50 de lei. La Târgu Jiu sunt monitorizaţi peste 600 de cetăţeni care nu au nici un venit.

Sute de locuitori din judeţul Gorj trăiesc din venituri ce sunt de peste zece ori sub salariul minim pe economie şi cu greu se poate explica modul în care reuşesc să supravieţuiască de la o lună la alta.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 300 de gorjeni au pensii sub 50 de lei, majoritatea activând, înainte de 1989, în agricultură sau neavând vechimea necesară pentru a putea încasa, după pensionare, un venit care să le asigure măcar hrana de zi cu zi.
Banii pe care îi primesc de la poştaş se termină în aceeaşi zi, cu ei fiind achitate dările sau alte cheltuieli legate de întreţinerea gospodăriei.
Majoritatea celor cu pensii mizere locuiesc la ţară şi ce nu pot cumpăra de la magazin încearcă să producă în gospodărie, chinuindu-se să crească animale sau să cultive pământul.

Fără nici un venit

Mulţi bătrâni cu pensii mici mai au în întreţinere şi alte persoane, ceea ce le transformă existenţa într-o adevărată luptă pentru supravieţuire. Pornind de la datele existente, în perioada imediat următoare, Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Gorj va realiza anchete la familiile respective, pentru ca acestea să fie ajutate, prin integrarea în sistemul de protecţie şi asistenţă socială.
Dacă în judeţ există peste 300 de persoane care au venituri cu mult sub indemnizaţia de şomaj, în municipiul Târgu Jiu sunt monitorizate peste 600 de persoane trecute de vârsta pensionării care nu beneficiază de nici un fel de pensie sau venit din care să îşi ducă traiul. Potrivit conducerii Direcţiei de Protecţie Socială, cei 600 de târgujieni beneficiază de diferite forme de protecţie socială.
Alţii se află în situaţia de a se abona la Cantina săracilor, pentru a avea parte de hrană caldă în fiecare zi. Sărbătorile de iarnă ce se apropie reprezintă un prilej de bucurie pentru săracii din Gorj, însă cadourile primite de Crăciun nu ţin loc de pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS