13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Asalt la cultură

Setea de cultură a craiovenilor s-a dovedit fără măsură ieri. Zeci de persoane au luat cu asalt casele de bilete ale Teatrului Liric şi Filarmonicii, pentru a obţine o invitaţie la unul dintre spectacolele de Zilele Craiovei, dar majoritatea au plecat cu buzele umflate. Invitaţiile au fost prea puţine.

 

După ce au aflat din Gazeta de Sud că primăria distribuie gratis invitaţii la evenimentele de la Teatrul Naţional şi Teatrul Liric, craiovenii s-au trezit cu noaptea în cap şi s-au aşezat cuminţi la uşa casei de bilete a Teatrului Liric. Ca pe vremuri, când îngroşau rândurile la lapte sau carne. Interesul populaţiei pentru spectacolele de teatru a depăşit aşteptările organizatorilor, coada care se întindea pe trotuarul din faţa instituţiei depăşind 20 de metri. „Ce se dă aici? De mult nu am mai văzut aşa ceva. Ahh, invitaţii la teatru. Păi atunci să mă aşez şi eu“, a spus mirată o bătrânică aflată în trecere. Cu oră înainte de deschiderea casei de bilete, coada fremăta. „Am văzut în Gazetă că se dau invitaţii aici şi am venit de dimineaţă să fiu sigur că prind. Păcat că nu pot să iau decât una, că mi-ar fi trebuit şi pentru nişte vecini“, a spus nea Ion, un bătrânel venit tocmai din Craioviţa Nouă. Pe cât de entuziasmaţi au fost la început, pe atât de dezamăgiţi au ieşit de la casa de bilete. „Eu am vrut invitaţie la «Revizorul», dar mi-au zis că nu mai au. Am auzit că au fost doar patru invitaţii pentru acest spectacol. Nici nu ştiu ce scrie pe invitaţie. Dar am luat-o, dacă tot am stat atât timp“. Corul nemulţumilor a crescut după circa zece minute de la deschiderea casei de bilete. Se epuizaseră toate.

„Nu e posibil aşa ceva. Să stau la coadă o oră şi să nu mai aibă bilete?! De ce au mai anunţat atunci că le dau? Mai mult ca sigur că au ajuns la cine trebuie“, a spus supărată o doamnă între două vârste. Nervoase, frustrate, zecile de persoane au tăbărât pe vânzătoarea de la casa de bilete, cerându-i socoteală. „Cum să venim în fiecare zi? Păi ce, eu am timp de asta? Trebuia să le dea pe toate odată. Lasă că ştiu eu că
le-au luat ăia din primărie. Eu am văzut o invitaţie de acum două zile la un prieten. Stau la coadă de la 7.30. E bătaie de joc!“, a strigat Gheorghe Grigoroaia, smucindu-şi nervos şapca. El tot se alesese cu ceva. Obţinuse o invitaţie, dar se aşezase la rând a doua oară.

 

Invitaţii la tot poporul

 

La Filarmonică, al doilea punct de distribuire a invitaţiilor, aceeaşi poveste, ba parcă mai rău. Invitaţiile s-au epuizat în mai puţin de cinci minute. „Cum, doamnă, nu mai sunt? Domn’e, vă bateţi joc de noi?“, a spus exasperat unul dintre pensionarii care veniseră într-un suflet de la Teatrul Liric, doar-doar or prinde o invitaţie măcar la Filarmonică. „Au fost puţine invitaţii. Veniţi şi mâine. Avem şi noi abonaţii noştri“, s-a oţărât la el doamna de la ghişeu, după care a trântit uşa şi dusă a fost.

Reprezentanţii primăriei au declarat că se aşteptau la astfel de evenimente, dar au spus că reacţia oamenilor este exagerată. „Vor fi invitaţii în fiecare zi ca să prindă toată lumea. Pentru Teatrul Naţional, acolo unde au fost cele mai multe cereri, se distribuie câte 52 de invitaţii dimineaţa şi după-amiaza timp de cinci zile, plus 50 de invitaţii în ziua spectacolului. Din experienţă, vă spun că persoanele care iau invitaţii nu mai vin apoi la spectacole“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII