25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliile locale n-au vrut bani pentru locuinţe sociale

Consiliile locale n-au vrut bani pentru locuinţe sociale

Consiliile locale, care nu au cerut bani de la Finanţe pentru construirea de locuinţe sociale, sunt responsabile de situaţia chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate, se arată într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă, asumat prin vot ieri de plenul comun.

Potrivit raportului comisiei de anchetă pentru investigarea modului în care au fost cheltuite sumele din cota de 2% din privatizări pentru construcţia de locuinţe sociale, în conformitate cu Legea nr. 10/2001, din 2001 nici o locuinţă socială nu a fost construită din cele peste 225 de milioane de lei strânse, la care s-au adăugat sume suplimentare în 2007 şi 2008.

„Sumele nu au fost constituite într-un fond special şi nu au fost folosite pentru adevărata destinaţie, respectiv construcţia de locuinţe sociale pentru persoanele cu venituri reduse, invalizi, pensionari, persoane cu handicap care au fost evacuate din casele naţionalizate retrocedate. Acest fapt se poate verifica şi prin neincluderea fondului în legile bugetului între 2001-2006. Din suma de 225 de milioane de lei nu s-a construit nici o locuinţă“, se arată în raportul comisiei de anchetă parlamentară.

„De nefolosirea banilor publici sunt responsabile instituţiile publice, respectiv guvernele din 2001-2004, 2004-2008 şi ministerele de resort. Răspunderea revine şi consiliilor locale care nu au solicitat sumele necesare şi aplicarea legilor în vigoare. Majoritatea consiliilor locale din ţară au dat dovadă de indiferenţă în abordarea acestei probleme, nesolicitând sumele necesare pentru construcţia de locuinţe sociale“, se mai arată în raportul comisiei de anchetă. Aceasta recomandă executivului să solicite consiliilor locale un inventar riguros al necesităţii de locuinţe sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU