12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinor obligat să sustragă produse din magazine de lux

Minor obligat să sustragă produse din magazine de lux

Poliţiştii de frontieră mehedinţeni au reţinut membrii unui grup infracţional, specializat în traficul de migranţi, ce opera pe relaţia România – Austria, în scopul sustragerii de bunuri din magazine de lux şi aducerii acestora în ţară, în vederea comercializării.

Racolarea minorilor se făcea sub pretextul obţinerii unor locuri de muncă bine plătite în străinătate, iar scoaterea lor din ţară era realizată în mod legal, în baza declaraţiilor notariale obţinute de la părinţii acestora.

În urma investigaţiilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că grupul era format din: Gheorghe B., de 27 de ani, din Turnu Severin, Gheorghe C., de 34 de ani, şi Marian G., de 27 de ani, ambii din Brezniţa de Ocol, judeţul Mehedinţi.

Cei trei au organizat grupul, începând cu luna iunie 2008. În august, Gheorghe B., profitând de naivitatea părinţilor lui Viorel T., de 17 ani, din Turnu Severin, a obţinut de la aceştia o declaraţie notarială prin care îşi dădeau consimţământul pentru deplasarea fiului lor în Austria, în scop turistic. Ajuns la destinaţie, adolescentul a fost obligat să sustragă îmbrăcăminte de firmă şi articole sportive.

„Liderul grupului era Gheorghe B., acesta stabilind atât locaţiile unde să se acţioneze, cât şi modul de operare. Atât el, cât şi «subordonaţii» săi se deplasau în diverse localităţi turistice austriece, intrau în magazinele de lux, sistemele de securitate ale acestora şi organizau furtul. Gheorghe C. avea rolul de a aştepta, cu motorul autofurgonetei pornit, scoaterea bunurilor din magazine şi de a le transporta în diverse locaţii. Marian G. asigura intrarea prin efracţie a lui Viorel T. în magazin şi participa împreună cu acesta la furatul bunurilor. Minorul primea aproximativ 10% din valoarea mărfii furate. Marfa furată din Austria era transportată în ţară şi comercializată în Turnu Severin şi Craiova“, a spus purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, Valeriu Pera.

În baza informaţiilor obţinute de poliţiştii de frontieră mehedinţeni în cooperare cu ofiţerul de legătură român din Austria, pe 23 septembrie, liderul reţelei, Gheorghe B., a fost prins în flagrant de poliţiştii austrieci, în timp ce transporta lucruri furate în valoare de 100.000 de euro.

S-a stabilit că, în noaptea de 22 spre 23 septembrie, acesta împreună cu doi complici, printre care şi Viorel T., au pătruns prin efracţie într-un magazin din Tirol, de unde au furat bunurile respective.

Gheorghe B. a fost arestat de poliţiştii austrieci, iar ceilalţi trei membri ai grupului au revenit imediat în ţară, pentru a nu fi prinşi. Aceştia au fost identificaţi şi reţinuţi pe 28 septembrie în Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiş.

Tribunalul Mehedinţi a emis, pe 29 septembrie, 18 autorizaţii de percheziţie pentru domiciliile membrilor grupului şi ale unor persoane care au legături infracţionale cu aceştia, de pe raza municipiului Turnu Severin şi comuna Brezniţa de Ocol. La percheziţii au fost găsite bunuri provenite din furturi din străinătate, în valoare de 10.000 de lei, precum şi un pistol, dispozitive cu electroşoc şi arme albe.

Faţă de Gheorghe B., Gheorghe C. şi Mihai G. s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori, dispunându-se reţinerea acestora pentru 24 de ore. Instanţa de judecată de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a dispus cercetarea lor în stare de libertate, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între şapte şi 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS