21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMonitorizarea pe justiţie, umilitoare

Monitorizarea pe justiţie, umilitoare

Şeful statului a somat partidele politice să se hotărască dacă vor să scape de monitorizarea Comisiei Europene pe justiţie.

 

 

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus ieri reprezentanţilor partidelor parlamentare, la consultările iniţiate pe tema raportului CE pe Justiţie, că îşi propune ca România să iasă de sub monitorizarea Comisiei în iulie 2009. Şeful statului a apreciat drept „umilitor“ faptul că CE monitorizează încă România la capitolul Justiţie.

„Plecând de la premisa că doresc să vă propun ca în următoarele 12 luni România să iasă din monitorizare, era necesar să avem o discuţie în care să ne stabilim acest obiectiv şi ce trebuie făcut ca să scăpăm de acest lucru pe care îl consider relativ umilitor. Faptul că partea română a agreat un proces de monitorizare dă dreptul oricărei entităţi a Uniunii Europene să facă unele comentarii care nu ne plac la adresa oricărei instituţii“, a spus preşedintele.

 

Obiective pentru anul următor

 

Şeful statului a apreciat că, dacă partidele decid ca România să-şi propună să iasă de sub monitorizare în următorul an sau să o prelungească, acest lucru trebuie comunicat public. Traian Băsescu a adăugat că, în cazul în care clasa politică va agrea obiectivul de a ieşi de sub monitorizarea CE în iulie 2009, atunci eforturile trebuie concentrate pe cele patru mari obiective semnalate de oficialii europeni: corupţia la nivel înalt, corupţia în administraţie, transparenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. „Monitorizarea nu va dispărea decât dacă vor fi îndeplinite toate obligaţiile asumate faţă de UE. Clasa politică nu poate pretinde că lucrurile semnalate în raport nu există“, a spus Băsescu, atrăgând atenţia asupra faptului că parlamentul este vinovat de politizarea luptei împotriva corupţiei.

Preşedintele a apreciat că lucrurile pe care raportul le-a consemnat ca fiind bune trebuie menţinute şi înlocuite cele „proaste“ şi a precizat că în raport se recomandă menţinerea actualului sistem de numire a procurorilor, având în vedere că una dintre principalele teze susţinute de unele partide a fost faptul că numirea procurorilor ar trebui făcută la propunerea CSM, nu a cea a Ministerului Justiţiei.

 

Prioritate pentru noul Cod Penal

 

Preşedintele Băsescu le-a atras atenţia politicienilor prezenţi la consultări că noul Cod Penal nu trebuie să transforme România nici într-un „stat poliţienesc“, dar nici într-un „rai al infractorilor“, atrăgând atenţia că acest cod trebuie să fie o prioritate în parlament. „Noul Cod Penal trebuie să devină prioritatea acestei legislaturi. Nu trebuie să devenim nici stat poliţienesc, nici raiul infractorilor. Statele UE nu vor accepta o Românie care nu are mijloace să lupte împotriva crimei organizate şi a infractorilor“, a spus Băsescu, potrivit NewsIn.

La consultările de ieri, de la Cotroceni, s-au prezentat toate partidele politice invitate, din partea PSD venind preşedintele Mircea Geoană, Victor Ponta şi Adrian Severin, din partea PD-L, liderul Emil Boc, însoţit de Theodor Stolojan şi Adriean Videanu, de la PNL – ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, ministrul de interne, Cristian David, şi fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, din partea PC – preşedinta Daniela Popa, însoţită de Sergiu Andon şi Bogdan Ciucă, din partea UDMR – Kelemen Hunor, Laszlo Borbely şi Marton Arpad. De la PRM a venit preşedintele Corneliu Vadim Tudor, însoţit de Lucian Bolcaş şi Gheorghe Funar, iar din partea grupului minorităţilor, Mircea Grosaru şi Liana Dumitrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU