9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii se bat pentru autonomie

Primarii se bat pentru autonomie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Neptun, la reuniunea Asociaţiei Comunelor din România, că primarii trebuie să se bată pentru obţinerea autonomiei locale, afirmând că sunt politicieni care nu doresc acest lucru şi care vor ca edilii să vină în genunchi la Bucureşti.

 

„O problemă dureroasă este descentralizarea. Sunt multe ezitări la nivel central încă din 1990. În acest guvern s-a început ceva, dar s-a oprit. Veţi auzi politicieni care spun că descentralizarea nu trebuie făcută pentru că primarii nu ştiu să gestioneze. (…) Vor controlul conştiinţei politice a primarilor, vor să-i facă dependenţi, să meargă în genunchi la Bucureşti“, a spus Băsescu. Şeful statului a mai spus că descentralizarea este acelaşi lucru cu autonomia locală şi i-a îndemnat pe primari să lupte pentru ea.

După ce preşedintele Asociaţiei Comunelor, Emil Drăghici, a anunţat finalizarea unei agende a comunelor, care va fi un ghid pentru autorităţile locale, dar şi pentru cele centrale, şeful statului a spus că documentul acoperă toate aspectele de interes pentru mediul rural.

„Acest document acoperă practic toate aspectele de interes pentru mediul rural şi-l voi susţine ori de câte ori voi avea ocazia. Voi cere partidelor să privească atent acest document şi să nu mai inoveze lucruri pe care le analizează de un an, iar programele de guvernare trebuie să aibă exact punctele de pe agenda comunelor“, a spus Băsescu.

Preşedintele a apreciat că este prima dată după ’90 când se adoptă un astfel de document, care este complet „depolitizat“. „Este un document tehnic, pragmatic, este pe priorităţi şi reuşeşte să se constituie într-un ghid util şi pentru partidele politice“, a adăugat preşedintele.

Băsescu s-a referit şi la decalajul economic existent în prezent între mediul urban şi cel rural. În opinia sa, problemele sunt provocate de dependenţa localităţilor din mediul rural faţă de bugetul central şi s-a referit la înfiinţarea unor bugete multianuale, în special pentru atragerea de fonduri europene. Traian Băsescu a abordat şi problema lipsei locurilor de muncă în mediul rural şi i-a îndemnat pe reprezentanţii autorităţilor locale să atragă fonduri, în special prin proiecte intercomunitare, pentru înfiinţarea de IMM-uri la sate. „A venit timpul ca din mediul rural să plece pâine, şi nu grâu, să plece produse lactate, şi nu lapte“, a spus Băsescu.

Lipsa unei educaţii susţinute este altă chestiune pe care preşedintele a prezentat-o şi care, potrivit acestuia, se perpetuează şi va provoca probleme pe termen lung. „Indiscutabil, altă mare problemă este inegalitatea de şanse pentru tinerii din mediul rural. Calitatea studiilor condamnă tânăra generaţie la şanse mici. Va trebui să găsim soluţii, să aveţi profesori în mediul rural, iar acest lucru se poate face cu o politică bună a guvernului, care trebuie să stimuleze cadrele didactice să predea în mediul rural“, a adăugat Traian Băsescu.

 

Atitudine imbecilă

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a văzut, la un comandament pentru inundaţi, „o atitudine imbecilă din partea unui ministru“, care a cerut să vină primarii la el. „Am văzut o atitudine imbecilă la un comandament de inundaţii, la un ministru care a cerut să vină primarii la el. Imbecilul ăla nu avea contact cu realitatea“, a spus preşedintele Băsescu.

Întrebat la cine s-a referit, acesta a refuzat să dea nume. „S-ar putea să aibă reacţie, fără să ştie că nu i-am dat numele“, a încheiat Băsescu.

Şeful statului a fost de părere că la inundaţii s-a intervenit corespunzător, întrucât dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă este mai bună faţă de anii anteriori, însă a adăugat că responsabilitatea în astfel de situaţii nu trebuie transferată exclusiv autorităţilor locale. „Am auzit că vinovaţi sunt primarii, administraţia locală. E un cântec care apare şi acum“, a declarat Băsescu.

Acesta a mai spus că e obligaţia statului, a guvernului, să repare infrastructura distrusă de inundaţii şi să aloce bani către autorităţile locale, iar ulterior să se verifice cum au fost cheltuite fondurile alocate.

„Administraţia locală stă zilnic cu problema în braţe. Trebuie să fiţi mai agresivi în raport cu administraţia centrală“, i-a îndemnat Băsescu pe reprezentanţii autorităţilor locale prezenţi la lucrări.

În afară de şeful statului, în câteva zone afectate grav de inundaţii în judeţele Suceava, Maramureş, Neamţ, Botoşani şi Iaşi au fost prezenţi, în mai multe rânduri, premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul internelor, Cristian David, cel al mediului, Attila Korodi, şi cel al muncii, Paul Păcuraru. S-au mai deplasat în zona Borşa din Maramureş, unde s-a inundat un iaz de decantare, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga, şi secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Viorel Palasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII