19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Masacre inutile

De teamă sau din ură, sunt lovite cu picioarele sau cu pietrele. Sunt otrăvite sau călcate cu maşina. Câteodată, animalele străzii sunt adunate mai mult moarte decât vii şi aduse pe masa veterinarilor, în speranţa că mai pot fi salvate. Uneori, oamenii se dovedesc mai câini decât… câinii.

 

Masacre inutile. Aşa defineşte Oana Popescu, preşedinta Asociaţiei „Speranţe pentru animale“, gustul oamenilor pentru sânge. „Am găsit maidanezi cărora li s-a dat otravă, pisici călcate de maşini, câini cu piroane bătute în cap. Nu poţi să te gândeşti decât la faptul că nu numai câinii sunt… câini. Uneori, semenii noştri se comportă mai urât decât fiinţele fără raţiune. Şi asta, fără prea multe scuze“, afirmă aceasta. În ultima perioadă, Poliţia Comunitară a primit circa zece sesizări care denunţau gesturile locatarilor de blocuri supăraţi pe patrupede. „Noi nu putem face decât două lucruri: să încercăm să le salvăm şi să depunem plângeri la poliţie. Câteodată, în primul caz, ajungem prea târziu“, adaugă preşedinta asociaţiei. „Sunt şi oameni care au suflet. Unii merg la cabinetele veterinare şi fac tratamente pe propria cheltuială pentru maidanezii din faţa blocului. Alţii doar îi hrănesc. Recent, am salvat o căţeluşă caniche, pe care am găsit-o într-o noapte în cimitir. Asta, pentru că ne-a sunat cineva căruia i s-a făcut milă. Avea o fractură de bazin, de ceva vreme, cu o alergie teribilă la purici care-i provocase căderea părului pe jumătate din corp. Era înfometată şi deshidratată şi zăcea lângă gardul cimitirului, incapabilă să mai lupte. Am dus-o la cabinet şi, după primele examinări, părea că n-o să-şi mai folosească vreodată membrele posterioare. Dar… cineva acolo sus sigur o iubeşte. În două zile, s-a ridicat şi a început să meargă. La sterilizare, s-a descoperit că mai fusese operată, dar cu o tehnică primitivă. În fine, acum are şi un nou stăpân: chiar persoana care a lansat apelul pentru salvarea ei“, povesteşte Oana Popescu unul dintre ultimele cazuri întâlnite, care vine la puţin timp după ce unui maidanez i s-a scos din cap un piron.

 

Sterilizarea, soluţia optimă

 

Nu-şi pot cere dreptul la viaţă pentru că n-au nici forţă, nici cuvinte. Pentru oameni, există prezumţia de nevinovăţie şi judecata. Pentru ei, se folosesc picioarele şi otrava. Pentru oameni, există mereu conjuncturi şi explicaţii, pentru ei, eutanasierea ar fi metoda cea mai potrivită. „Ştim că majoritatea părinţilor se tem pentru copii, că bătrânilor le e frică, dar maltratarea nu e o soluţie. Nici picioarele în burtă şi nici otrava. Nu suntem un popor de barbari. Tocmai de aceea programul de sterilizare, aplicat în mod competent şi rapid, este ideal“, adaugă preşedinta Asociaţiei „Speranţe pentru animale“. „Mergem cu zeci de câini într-o lună la cabinetele veterinare, la doctorii Aurel Ştefan şi Doru Safta. Şi persoane inimoase scot bani din buzunar să sterilizeze maidanezi sau să-i trateze. Au luat atitudine, dar ca oameni. Ştiţi cum se spune: «Fii schimbarea pe care vrei s-o faci în lume…»“, încheie Oana Popescu. Sterilizarea este şi pentru medicul veterinar Doru Safta soluţia optimă: „Este varianta ideală din punctul meu de vedere. Altă soluţie nu văd. Cu eutanasierea nu sunt de acord. Dar sterilizarea trebuie făcută cu simţul răspunderii, nu cinci câini azi, şapte mâine, pentru că nu acesta este ritmul dorit. Masculii trebuie castraţi, iar femelele, sterilizate în număr mare şi în timp scurt. Cred că imediat după operaţie trebuie lăsaţi în mediul lor, acolo de unde au fost luaţi, să nu mai bântuie, să nu se încaiere cu alte animale“. În felul acesta, s-ar diminua şi agresivitatea. „Oricum, animalul, luat individual, ca entitate, nu e agresiv, nu atacă, nu creează probleme. Ci doar când este în haită. Unii au această răutate genetic şi, atunci când au ocazia, când sunt mai mulţi, devin agresivi. Sterilizarea ar putea diminua considerabil problema“, continuă medicul. La cabinetul său ajung lunar 50-60 de maidanezi. „Îi aduc traumatizaţi, loviţi. Sunt oameni iubitori de animale, care au grijă de câinii sau de pisicile din faţa blocului. Le dau să mănânce, îi aduc la vaccinat, la sterilizat. Cu un program aplicat corect, problemele ar dispărea foarte repede, aşa cum s-a întâmplat şi-n alte părţi“, concluzioneză acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

43 COMENTARII