10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, curăţat cu bani europeni

Doljul, curăţat cu bani europeni

386 de gropi de gunoi neconforme cu normele europene, amplasate în cele 111 localităţi ale Doljului, trebuie să dispară. În locul lor se vor construi platforme moderne, staţii de sortare, iar în curtea fiecărui locuitor vor fi pubele de colectare a deşeurilor.

 

Un amplu program de aducere a localităţilor doljene la standarde europene se va dezvolta curând dacă masterplanul pentru deşeuri va fi aprobat. De mai mult timp, la nivelul consiliului judeţean se discută, pe diferite tonuri, despre elaborarea unui masterplan prin care se doreşte colectarea deşeurilor menajere din toate cele 111 localităţi ale judeţului.

Lucrurile păreau destul de line pentru că Europa este dispusă să aloce sume uriaşe doar pentru a ne vedea civilizaţi. Cel mai mare impediment al elaborării masterplanului este legat de depozitarea resturilor menajere la singura groapă de gunoi conformă cu standardele europene, care este a municipiului Craiova. „Am fost la Ministerul Mediului şi am avut o discuţie cu primarul Craiovei, Antonie Solomon, şi cu specialiştii de acolo şi se pare că am făcut progrese în ceea ce priveşte acceptul de depozitare a resturilor în groapa de la Mofleni. Suntem pe un drum bun, iar săptămâna viitoare vor veni la faţa locului specialiştii ministerului pentru a mai purta o rundă de discuţii“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Începând cu 2009, nici una dintre cele 386 de gropi de gunoi înşirate peste tot în judeţ nu va mai putea funcţiona legal, iar primarii localităţilor vor putea fi amendaţi.

 

Nu s-a ajuns la nici un acord

 

Demararea masterplanului pentru colectarea deşeurilor din cele 111 localităţi ale judeţului provoacă multe discuţii şi tot felul de variante. În cazul refuzului primarului Solomon de a permite depozitarea deşeurilor din judeţ la Mofleni, executivul de la consiliu are în vedere construirea altui depozit conform în localităţile Predeşti, Sopot sau Radovan. Tot consiliul este dispus la construirea unei staţii intermediare de sortare la intrarea în Craiova pentru ca la Mofleni să nu se depoziteze decât cel mult cenuşa rezultată de la arderea deşeurilor, şi nu tot ce se colectează din gospodării. În funcţie de varianta care se va adopta, se vor calcula costurile. Dacă proiectul va costa sub 25 de milioane de euro, atunci el se va aproba la Bucureşti. Dacă va depăşi această sumă, aprobarea va veni de la Bruxelles.

Primarul Antonie Solomon nu vede paşii importanţi făcuţi în urma discuţiilor de la Ministerul Mediului, el menţinându-se deocamdată pe poziţia iniţială, aceea de a refuza depozitarea deşeurilor menajere din judeţ în groapa ecologică de la Mofleni.

„Domnul preşedinte Prioteasa se grăbeşte cu declaraţiile. N-am făcut nici un pas important, pentru că nu ne-am dus la Bucureşti ca să fiu eu de acord cu depozitarea la Mofleni. Nu s-a ajuns la nici un acord. Discuţia este mult mai amplă şi nu se poate epuiza aşa uşor. Responsabilitatea mea este mare faţă de locuitorii Craiovei şi faţă de cei din Mofleni“, a spus primarul Solomon. Ideea generoasă de a curăţa localităţile Doljului de gunoaiele care vara emană mirosuri pestilenţiale de peste tot mai are de aşteptat!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU