10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCăzătură mortală din ambulanţă

Căzătură mortală din ambulanţă

Moarte suspectă în Mehedinţi. O pacientă aflată într-o ambulanţă a decedat după ce a căzut din maşina care o transporta din Cujmir la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin.

 

Accidentul s-a petrecut ieri, pe DN 65 A, în dealul Balota, la 20 de kilometri de Drobeta Turnu Severin. O femeie de 52 de ani a căzut din ambulanţa care o transporta la Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean din Severin. Suspect este modul în care bolnava care era pe targă a reuşit să declanşeze siguranţele automate ale maşinii fabricate în 2007, cu sisteme de securizare care nu pot fi activate decât de şoferul ambulanţei sau de medici. Mai mult decât atât, în ambulanţă, lângă femeie se mai aflau soţul acesteia şi o soră medicală.

Conducerea Serviciului de Ambulanţă fusese anunţată că femeia suferă de schizofrenie, iar medicii au cerut ajutorul poliţiei din localitatea Cujmir pentru a o transporta la spital. Potrivit cadrelor medicale, oamenii legii ar fi refuzat însă să le însoţească la spital.

 

„Este imposibil ca uşile să se deschidă dacă nu sunt acţionate de şofer“

 

Angela Tomulescu, asistentă în cadrul Substaţiei de Ambulanţă Cujmir, susţine că, în timpul transportului, pacienta s-a aruncat din maşină.

Rudele femeii nu sunt însă de acord cu această versiune, susţinând că uşile ambulanţei se deschid numai dacă şoferul acţionează un buton.

„Este imposibil ca uşile să se deschidă dacă sunt forţate. Mama mea nu putea da cu umărul în ele, aşa cum susţine sora medicală, şi uşile să se deschidă. Ori nu au fost închise, ori şoferul le-a deschis accidental din buton“, a spus fiul victimei, Ionuţ Bologa. Acelaşi lucru este susţinut şi de comisarul-şef al IPJ Mehedinţi, Marian Dobre, care a încercat să deschidă uşile cu umărul, dar nu a reuşit.

Angela Tomulescu spune că a fost în permanenţă lângă pacientă şi că aceasta suferea de schizofrenie, iar în timpul unei crize a împins uşile autosanitarei şi a căzut.

„Eram la picioarele femeii, iar lângă mine se afla soţul ei. Pacienta era foarte liniştită, dar, dintr-o dată, s-a ridicat şi a împins uşile maşinii. Acestea s-au deschis, iar ea a căzut. I-am acordat primele îngrijiri, am resuscitat-o, după care am urcat-o în ambulanţă şi, conform legii, am transportat-o la cel mai apropiat spital, la Vânju Mare, numai că în cinci-şase minute a murit“, a precizat asistenta Tomulescu.

Aceasta mai susţine că, în momentul în care a luat-o pe pacientă de la Postul de Poliţie Cujmir, unde fusese implicată într-o altercaţie, a solicitat ca un poliţist să o însoţească la spital, având în vedere că femeia suferea de schizofrenie, dar nu a primit nici un sprijin din partea poliţiei. Şi şoferul autospecialei, Alin Nărămjoiu, a declarat că asistenta s-a aflat în permanenţă lângă bolnavă.

 

Soţul femeii, în stare de şoc

 

Soţul femeii, aflat şi el în ambulanţă, nu poate fi audiat pentru că a ajuns în stare de şoc la spital, unde a rămas internat.

„În urma accidentului, soţul femeii decedate a intrat în stare de şoc şi se află sub îngrijiri medicale, neputând oferi informaţii“, susţin medicii de la Spitalul din Vânju Mare.

Conform IPJ Mehedinţi, femeia era cunoscută ca având probleme psihice. Ieri-dimineaţă, fiul acesteia s-a prezentat la postul de poliţie din localitate, sesizând că, în urma unor certuri, mama sa a spart geamurile de la casă. „Fiul acesteia a solicitat poliţiei să fie anunţată salvarea, în vederea transportării femeii la spital, mama sa fiind cunoscută în evidenţe cu afecţiuni psihice, pentru care a mai fost internată în unităţi de specialitate“, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Carin Sică.

Potrivit prevederilor legale, poliţia are obligaţia să însoţească un bolnav aflat în evidenţe cu afecţiuni psihice dacă acesta este cunoscut ca fiind periculos sau în momentul în care medicul de pe ambulanţă solicită acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS