16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCatedra, greu de prins

Catedra, greu de prins

4.500 de dascăli se vor bate pentru aproximativ 300 de posturi titularizabile din şcolile doljene. Se anunţă un adevărat război pe posturile din învăţământ scoase la concurs în acest an pentru titularizare, unde se vor întâlni trei generaţii de candidaţi, dascălii cu experienţă care caută încă un loc stabil în învăţământ şi două generaţii de absolvenţi de facultate din acest an.

Cerere prea mare de posturi în învăţământul doljean şi o ofertă care nu are cum să îi mulţumească pe miile de dascăli sau viitori dascăli care sunt în căutarea unui loc de muncă în învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a scos la concursul de titularizare din acest an 2.317 posturi complete şi fracţiuni, dar dintre acestea numai 292 sunt titularizabile. Pentru aceste posturi s-au depus 4.500 de dosare.

 

Concurenţă la catedrele de educaţie fizică

 

Cea mai căutată specializare este educaţia fizică, la o şcoală concurând câte 56 de candidaţi pe un post. Pe locul al doilea se află posturile de educatoare şi învăţătoare, unde concurenţa este foarte mare. O situaţie deosebită este la Şcoala nr. 14 din Craiova, unde, pe o catedră titularizabilă de istorie, se bat 51 de cadre didactice. „Este o concurenţă foarte mare, aşa cum este în fiecare an la noi în judeţ, întrucât cererea de posturi depăşeşte cu mult numărul de catedre pe care noi le scoatem la concurs. Craiova este centru universitar şi în fiecare an sunt câteva sute de absolvenţi care vor un loc la catedră. Unii candidaţi şi-au depus dosarul la câte cinci-şapte centre pentru posturi de limba engleză“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj. Nici şcolile din mediul rural sau din oraşe nu au fost ocolite de cei care vor să se angajeze în învăţământ. Pentru o catedră de biologie, titularizabilă, la Liceul din Poiana Mare se bat 15 cadre didactice, iar pentru una din Filiaşi concurează 33 de dascăli. Pentru un post la limba franceză la Filiaşi vor susţine examen 37 de persoane.

 

Titularizaţi în alte judeţe

 

Examenul de titularizare din acest an se va desfăşura, în perioada 4-15 iulie, în 22 de centre de examen, dintre care opt independente. Cele mai multe dosare sunt la Liceul CFR, unde pentru 46 de specializări s-au depus 628 de dosare, la acest centru fiind arondate toate unităţile liceale din Craiova. Singurele posturi titularizabile care nu au trezit interes în rândul cadrelor didactice sunt cele de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“, unde pentru cele 70 de posturi întregi şi fracţiuni, dintre care 40 titularizabile, s-au depus numai 12 dosare. „An de an le scoatem la concurs şi nu sunt ocupate aceste catedre. Vor fi luate în completare de angajaţii de la Filarmonică“, a precizat Gianina Chirigiu.

Pentru că în Dolj nu sunt foarte multe posturi titularizabile, dascălii sau absolvenţii doljeni dau examene şi îşi găsesc catedre în judeţele vecine. Se titularizează aici, apoi se transferă pe catedre din Dolj.

„Oamenii vor să aibă un loc de muncă mai aproape de casă. Se duc şi se titularizează în alte judeţe şi apoi se transferă la noi. Foarte mulţi dau concurs în Olt, pentru că acolo nu este concurenţă ca în Dolj. La noi fiind concurenţă atât de mare, nu prea vin din alte judeţe“, a spus Chirigiu.

 

Dascălii pensionari, suplinitori în şcolile speciale

 

Între 16 şi 23 iulie va avea loc repartizarea pe centre, iar cadrele didactice care nu au obţinut un post titularizabil, dar au medie mare la examenul de titularizare vor avea întâietate la suplinire. „Vor rămâne foarte multe posturi după examenul de titularizare deoarece candidaţii se înscriu pe cele titularizabile. Le pot lua cei care au continuitate la suplinire, apoi cei cu note de la titularizarea din 2008, apoi din 2007, 2006 şi, dacă mai rămân posturi, vor fi date la cumul cadrelor didactice pensionare. Cele care rămân sunt din învăţământul special, unde sunt foarte puţini care au modulele de pedagogie speciale, sau cele din învăţământul de artă“, a precizat Chirigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII