21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei lucrători ai MIRA, trimişi în judecată pentru corupţie

Trei lucrători ai MIRA, trimişi în judecată pentru corupţie

Doi ofiţeri şi un subofiţer din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, fiind implicaţi în aranjarea unor examene de angajare la ISU Gorj.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova au dispus trimiterea în judecată a trei lucrători din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Cei trei au fost implicaţi în aranjarea unor examene de angajare la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj. Căpitanul Laurenţiu Sârbu, şeful Biroului Resurse Umane, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a fost trimis în judecată în stare de libertate, sub acuzaţia de luare de mită. Agentul Gheorghe Popescu, angajat al Poliţiei Novaci, a fost şi el trimis în judecată pentru trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de luare de mită şi instigare la trafic de influenţă. De asemenea, colonelul în rezervă Silviu Băluş va fi judecat sub acuzaţia de trafic de influenţă. Cazul a fost instrumentat la Direcţia Generală Anticorupţie – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Gorj. Cercetările au fost demarate în baza denunţurilor depuse la Direcţia Generală Anticorupţie de mai multe persoane care au participat la concursurile pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri în cadrul ISU Gorj.

 

Bani şi produse

 

În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că, în 2007, cei trei au pretins şi au primit de la şase cetăţeni sume cuprinse între 300 şi 5.150 de lei, precum şi alte bunuri şi produse. Bunurile şi banii au fost cerute pentru a le facilita candidaţilor promovarea examenelor de admitere organizate de ISU Gorj, în perioada august-septembrie 2007. Potrivit procurorilor, agentul de poliţie Gheorghe Popescu a pretins şi a primit, în perioada martie – august 2007, sume de bani şi foloase materiale în valoare totală de 14.460 de lei, de la şase persoane, direct sau prin intermediul unor rude ale acestora, pentru a interveni pe lângă Laurenţiu Sârbu şi Silviu Băluş, în scopul promovării examenului de angajare în cadrul ISU Gorj. Gheorghe Popescu a pretins scândură de brad în valoare de 15.000 de lei şi cablu electric în valoare de 600 de lei pentru a le oferi lui Laurenţiu Sârbu, în schimbul ajutorului promis pentru promovarea examenului de angajare de către trei dintre candidaţi. Poliţistul le-a mai cerut celor şase persoane bunuri în valoare de 4.100 de lei pentru a-l determina pe Silviu Băluş să-şi folosească influenţa pe lângă colegii săi din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru a obţine subiectele de examen. La rândul său, Laurenţiu Sârbu, în calitate de membru al comisiei de examinare, a primit bani şi bunuri, în valoare totală de 5.400 de lei de la trei candidaţi, direct sau de la rude ale acestora ori prin intermediul lui Gheorghe Popescu, pentru a-i ajuta să promoveze examenul de angajare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS