22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTurism în stil nemţesc

Turism în stil nemţesc

Vicepreşedinta Bundestag-ului (Camera superioară a Parlamentului Germaniei), Susanne Kastner, a început ieri o vizită de lucru în Mehedinţi. Împreună cu o delegaţie de peste 40 de diplomaţi, aceasta încearcă să găsească soluţii pentru dezvoltarea turismului pe Clisura Dunării.

 

La bordul unei motonave care s-a deplasat pe Dunăre, pe traseul Orşova-Cazane, şi între localităţile sârbeşti Lepinski Vir şi Donji Milanovac, oaspetele României a prezentat câteva dintre proiectele de cooperare transfrontalieră finanţate de Societatea de Cooperare Tehnică (GTS), din cadrul Ministerului Federal de Cooperare al Germaniei.

 

Fonduri pentru consolidarea unor infrastructuri

 

Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) continuă programul destinat sprijinirii alinierii economice a României la Uniunea Europeană, a spus ieri Suzanne Kastner, vicepreşedintele Bundestag-ului german. Acest program a demarat în ianuarie 2001 şi are drept ţintă reabilitarea anumitor sectoare economice şi regiuni transfrontaliere situate în zonele limitrofe fluviului Dunărea. „Germania manifestă un interes deosebit în consolidarea unor structuri de promovare economico-socială a creşterii competitivităţii unor servicii şi domenii de activitate, în special turistice, şi a intensificării cooperării internaţionale“, a spus Kastner. Programul derulat sub genericul „Promovarea economică şi ocuparea forţei de muncă în România“ (WBF/GTZ) şi-a propus ca obiective transferul de tehnologii, exploatarea potenţialului industrial în domeniile industriei lemnului, textilelor, vinului şi turismului. În opinia lui Kastner, proiectul WBF/GTZ, a cărui valoare este de aproximativ un milion de euro, se va finaliza în 2009.

„Sunt foarte fericită că pot ajuta judeţul Mehedinţi să îşi pună în valoare traseul turistic din Clisura Dunării. Este doar primul pas pe care diplomaţii din Germania îl fac în judeţul nostru“, a declarat Pompilia Szelner, vicepreşedinta Camerei de Comerţ Mehedinţi.

Consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn, prezent şi el în Mehedinţi, a declarat că ţara sa este preocupată să susţină financiar proiectele de dezvoltare regională a turismului în regiunea transfrontalieră a Dunării. În opinia acestuia, la eforturile guvernului german trebuie să se alăture atât autorităţile române, cât şi entităţile economice specializate în activităţile de turism, astfel încât tot mai mulţi potenţiali investitori occidentali să fie atraşi de oferta turistică a sud-vestului României, în special a zonei Porţile de Fier. „Autorităţile româneşti trebuie să promoveze produsele turistice. În ceea ce ne priveşte, am implementat mai multe proiecte de valorificare a infrastructurilor turistice identificate, adică am alocat fonduri substanţiale“, a precizat Maruhn. Un sprijin deosebit a fost acordat României de către Guvernul Germaniei, prin Societatea de Cooperare Tehnică din Ministerul Federal de Cooperare, pentru participarea unor tour-operatori cu standuri la târgurile din sud-estul Europei din Dusseldorf, Nurnberg, Berlin şi Ulm, sub genericul „Dunărea unifică“. „Aici au fost expuse hărţi cu informaţii detaliate din zonele limitrofe fluviului Dunărea pentru toate tipurile de turişti, broşuri cu oferte, reţele de hoteluri şi pensiuni şi adrese utile de interes pentru turişti“, a afirmat Maruhn. De asemenea, Guvernul Germaniei asigură resursele necesare şi pentru desfăşurarea în condiţii de eficienţă a proiectelor transfrontaliere ale unor organizaţii din Serbia şi România şi ale Consulatului German din Timişoara.

 

GTS a investit în turismul din Clisura Dunării

 

Societatea de Cooperare Tehnică din Ministerul Federal de Cooperare al Germaniei (GTS) a investit peste 600.000 de euro într-un proiect de marcaj şi orientare cicloturistică în regiunile transfrontaliere ale Croaţiei, Serbiei şi României. Reprezentantul GTS, Wolfgang Limbert, a declarat că în Croaţia şi Voivodina traseele cicloturistice au fost deja marcate pe distanţele de 130, respectiv 330 de kilometri, urmând ca acestea să fie cartografiate şi pe sectorul României, de-a lungul Dunării. „Cu ajutorul tehnologiei GPS, am realizat opt hărţi. De asemenea, am reabilitat două centre de informare turistică, unul fiind cel de la Drobeta Turnu Severin, care va fi introdus în circuitul turistic internaţional în sezonul estival al acestui an“, a precizat Limbert. În opinia acestuia, dacă în România ar exista preocupare pentru revitalizarea turismului, acesta nu ar mai fi o „Cenuşăreasă a economiei României“, ci o ofertă pentru sutele de mii de occidentali atraşi de zonele acestei regiuni danubiene.

„Autorităţile din Mehedinţi nu trebuie decât să ne acorde sprijinul şi noi împreună cu diplomaţi care vizitează în aceste zile România vom demara o serie de proiecte viabile pentru judeţul Mehedinţi“, a declarat Cristian Sallai, director al Delignit România.

Întâlnirea cu autorităţile mehedinţene, programată pentru astăzi, va fi un prilej pentru oamenii de afaceri care o însoţesc pe Susanne Kastner de a-şi prezenta unele proiecte de promovare a turismului dunărean şi a Coridorului Paneuropean Eurovelo 9. Din delegaţie vor mai face parte consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn, şi reprezentanţii GTS din Bucureşti şi Belgrad, Ioana Dobrescu şi Wolfgang Limbert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS