32.9 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalŢepe şi credite cu acte false

Ţepe şi credite cu acte false

Ofiţerii BCCO au reţinut un grup de persoane, condus de o avocată din Craiova, care, împreună cu o funcţionară a unei bănci, se ocupa de obţinerea de credite cu acte false.

 

 

 

Grupul infracţional format din 17 persoane a fost supravegheat de lucrătorii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova aproape şase luni, timp în care s-a stabilit modul de operare şi s-au strâns probe. Un membru al grupului, David Leontin Popescu, zis Ducu, a fost reţinut luni, pe Aeroportul Băneasa din Capitală, atunci când acesta încerca să fugă din ţară. A fost prezentat Tribunalului Dolj, care a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Joi au fost reţinute încă trei persoane, printre care Elena Alina Răducan, o avocată din Craiova, lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit Directoru’ Florică. Poliţiştii au stabilit că grupul infracţional a obţinut, în ultimele şase luni, credite cu acte false de la o filială din Craiova a unei bănci, în valoare de aproximativ 500.000 de lei.

 

Reţeaua falsificatorilor

 

Anchetatorii au stabilit, în urma cercetărilor, că grupul care obţinea credite cu acte false îşi împărţise atribuţiile. David Leontin Popescu şi Lucian Tuţă se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau venituri. De la aceste persoane obţineau cartea de identitate şi diferite facturi. Documentele erau predate lui Florentin Florea, care se ocupa de falsificarea actelor, printre care adeverinţe de salariu, contracte de muncă, cărţi de muncă. Pentru falsificarea documentelor, Florea folosea ştampile false ale firmelor SC Guardo Am Bucureşti şi SC AruxTrans Călăraşi, dar şi o ştampilă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

După ce documentele necesare obţinerii creditelor erau falsificate, acestea erau predate avocatei Elena Alina Răducan. Aceasta racolase o funcţionară de la o bancă din Craiova, pe Luminiţa Mureşanu, care întocmea dosarul fără să mai facă verificările impuse de unitatea bancară. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii. Conducerea BCCO Craiova e explicat că nu au fost încă finalizate cercetările în cazul funcţionarei băncii. „Se fac cercetări în ceea ce o priveşte pe funcţionara băncii. Se pare că în acest caz sunt implicaţi mai mulţi angajaţi din acea sucursală“, a menţionat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova.

Bani împărţiţi „frăţeşte“

 

În urma anchetei s-a stabilit că banii obţinuţi în acest mod erau împărţiţi „frăţeşte“ între membrii grupului. Funcţionara de la bancă primea 20% din bani, Directoru’ Florică se alegea cu sume cuprinse între 15 şi 20%, iar restul, între 60 şi 65% din banii ridicaţi de la bancă, ajungeau la avocată şi racolatori. Persoanele pe numele cărora se întocmeau actele false luau sume cuprinse între 200 şi 300 de euro. Anchetatorii au mai stabilit că grupul condus de avocata Răducan a obţinut zeci de credite între 3.500 şi 17.000 de euro, prejudiciul produs băncii fiind estimat la aproximativ 500.000 de lei.

Împotriva celor 17 persoane a început cercetarea penală, 12 dintre acestea fiind cele pe numele cărora au fost obţinute creditele, „clienţii“ grupului. Împotriva a patru persoane – David Leontin Popescu, Elena Alina Răducan, Lucian Tuţă şi Florentin Florea – a început urmărirea penală. Ultimii trei o să fie prezentaţi la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă.

Toţi sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals, uz de fals şi fals privind identitatea.

 

Caz identic

La începutul lunii ianuarie, ofiţerii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor au stabilit că Aurel Stan şi Valeriu Rădulică falsificau documente pentru a obţine credite. Victor Găman şi Fănel Buică se ocupau cu racolarea persoanelor pe numele cărora se obţineau ilegal creditele. Anchetatorii au stabilit că toţi cei patru bărbaţi au racolat, în perioada octombrie-decembrie 2007, mai multe persoane din judeţele Argeş, Olt şi Dolj pe numele cărora au obţinut mai multe credite folosind acte false.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII