10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMuncitor strivit de un morman de pământ

Muncitor strivit de un morman de pământ

Un bărbat de 45 de ani, angajat al SC Instalaţii SA, a murit strivit sub un mal de pământ şi materiale de construcţii. Un coleg al acestuia a fost lovit şi el de bucăţile de asfalt, dar a scăpat cu viaţă.

 

 

OLT. Tragedia s-a petrecut ieri, în jurul orei 11.00, pe strada Văilor din Slatina, în timp ce o echipă de muncitori săpa un şanţ pentru amenajarea unei reţele de canalizare. Echipajele de la Ambulanţă şi Pompieri, sosite în numai câteva minute, nu au mai putut face nimic pentru salvarea victimei, mormanul format din bucăţi de asfalt, materiale de construcţii şi pământ omorându-l pe loc. Ceilalţi muncitori de pe şantier nu îşi puteau reveni din şoc şi blestemau soarta bărbatului ucis la locul de muncă. Tragicul incident i-a îngrozit şi pe locatarii din zonă, care spun că firma de construcţii ar fi trebuit să se ocupe de securitatea angajaţilor.

 

A lăsat în urmă un băiat şi o fată

 

Dănuţ Dinu era angajat ca izolator la SC Instalaţii SA. Ieri, bărbatul, împreună cu colegii săi, trebuia să lucreze la amenajarea unei reţele de colectare a apelor pluviale în apropiere de blocul 20 de pe strada Văilor. A intrat, împreună cu alt muncitor, Gheorghe Manea, într-un şanţ, să continue săpăturile. După câteva ore de muncă, malul de pietre, bucăţi de asfalt şi pământ s-a surpat peste el, omorându-l într-o clipă. Colegii săi au strigat după ajutor, iar în numai câteva minute o ambulanţă şi un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au ajuns la locul incidentului. Pompierii au reuşit să îl scoată de sub dărâmături, dar inima acestuia încetase să bată. Cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, pregătite să intervină, nu au mai putut decât să constate decesul. „Victima a murit pe loc, întrucât a suferit mai multe traumatisme şi contuzii. A fost zdrobit de bucăţile de asfalt care au căzut peste el. Alt muncitor a fost dus la spital şi se pare că nu a fost grav rănit“, a declarat un cadru medical aflat la locul tragediei.

Femeia care a anunţat echipele de intervenţie a asistat înmărmurită la încercările de salvare a victimei. „Eu am anunţat poliţia, apoi, după câteva minute, au venit pompierii şi ambulanţa. Când am ajuns aici, muncitorul era prins sub materialele de construcţii şi i se vedea un picior. Am sperat cu toţii că îl vor scoate viu, dar nu a fost să fie“, a povestit aceasta, cu ochii înlăcrimaţi.

Colegii lui Dănuţ, speriaţi şi îndureraţi de cele văzute, nu şi-au putut stăpâni nici ei lacrimile. „Am săpat împreună în şanţ. Nu ştiu cum de a avut ghinionul să fie tocmai acolo unde s-a surpat malul. A lăsat în urmă doi copii, un băiat şi o fată. În loc să se bucure de ei, l-a înghiţit pământul. Ar fi putut fi în locul lui oricare dintre noi“, a spus unul dintre angajaţii SC Instalaţii SA.

Celălalt muncitor surprins de surparea malului a trecut, practic, pe lângă moarte. El a fost transportat imediat cu ambulanţa la spital, iar martorii au afirmat că bărbatul era perfect conştient, dar acuza dureri de spate şi de picior. Manea Gheorghe, de 49 de ani, instalator, este acum în afara oricărui pericol, părăsind spitalul după ce a primit îngrijirile medicale necesare.

 

Firma ar fi trebuit să amenajeze parapeţi de susţinere a malului

 

Cazul a fost preluat imediat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, care au deschis o anchetă. Din primele investigaţii a rezultat că principalul vinovat pentru producerea accidentului mortal ar fi societatea SC Instalaţii SA, care a manifestat dezinteres pentru siguranţa angajaţilor. „Încă nu ne putem pronunţa cu certitudine în privinţa vinovaţilor. Tot ce putem spune este că firma la care lucra bărbatul ar fi trebuit să amenajeze parapeţi de susţinere a malului de pământ. Vom continua cercetările, iar vinovaţii vor fi în mod sigur traşi la răspundere“, a declarat Eugen Mitu, inspectorul-şef al ITM.

Primele investigaţii au scos la iveală şi faptul că Primăria Slatina, beneficiarul lucrării, nu a trimis, aşa cum ar fi trebuit, un observator care să supravegheze activitatea în zonă. În momentul producerii tragediei, Dănuţ Dinu nu purta cască de protecţie şi nici nu avea echipament adecvat. Indiferent de rezultatele cercetărilor, amenzile aplicate nu vor valora nimic în comparaţie cu viaţa unui om.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS