12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDiagnostic greşit

Diagnostic greşit

Institutul de Medicină Legală (IML) „Mina Minovici“ Bucureşti a stabilit cauza morţii sergentului în rezervă Florea Popescu. Acesta a decedat pe 2 ianuarie 2008, într-o ambulanţă, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, din cauza unei epiglotite acute.

 

VÂLCEA. Florea Popescu, de 41 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), pe 2 ianuarie, cu simptome de sufocare, dureri în gât şi febră. În urma investigaţiilor, medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), Marin Slabu, l-a diagnosticat pe Florea Popescu cu laringită acută şi viroză respiratorie. Acestuia i s-au făcut la UPU 15 fiole de Miofilin în venă şi i s-a pus o perfuzie, după care a fost trimis cu o ambulanţă la Secţia ORL a Spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea. Medicul Emilia Ungureanu, de la ORL, s-a uitat în gâtul bărbatului, a hotărât că respectivul caz nu e de competenţa ei şi a trimis bolnavul înapoi la UPU. Lui Florea Popescu i s-a făcut rău în salvarea care tocmai ajunsese în curtea spitalului. Medicul Ungureanu i-a făcut o traheostomie, dar Florea Popescu a murit. Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost autopsiat de medicul legist Daniel Roncea, care nu a putut să spună cu exactitate cauza decesului şi a trimis probe la IML Bucureşti.

 

Examenul toxicologic
a ieşit negativ

 

După două luni, IML Bucureşti a trimis la Serviciul de Medicină Legală (SML) Vâlcea rezultatele analizelor făcute în cazul morţii sergentului Popescu. „Rezultatele arată că examenul toxicologic a ieşit negativ, la fel şi alcoolemia. Bărbatul a murit în urma unei epiglotite acute localizate la epiglotă şi ţesuturile supraglotice. Adică e vorba de o infecţie bacteriană rapid progresivă, care îngustează periculos lumenul căilor aeriene respiratorii cu risc major de obstrucţie a lor completă. Epiglotita acută e mult mai gravă decât diagnosticul pus de medicii care l-au consultat pe bărbat. Diagnosticul laringită acută pus de doctori în urma consultaţiilor a fost incomplet“, a spus Daniel Roncea, medicul legist al SML Vâlcea. Acesta a mai precizat că rezultatele analizelor venite de la IML au fost trimise la CM Vâlcea.

 

CM începe ancheta disciplinară

 

Juristul Adrian Buşu, purtătorul de cuvânt al CM Vâlcea, a declarat că raportul de necropsie întocmit de SML a ajuns la sediul instituţiei, iar comisia colegiului va începe o anchetă disciplinară. „Comisia formată din trei membri va audia cadrele medicale implicate în acest caz, aparţinătorii persoanei decedate care au depus plângere şi va verifica actele medicale emise în această cauză. La final se va emite o decizie“, a spus Adrian Buşu. Decizia finală va fi transmisă medicilor care au făcut obiectul anchetei, aparţinătorilor şi preşedintelui CM Vâlcea. Partea nemulţumită de decizie poate să o conteste în 15 zile de la comunicare. În termen de trei zile de la înregistrarea contestaţiei, dosarul este înaintat de către comisia judeţeană de disciplină la comisia naţională de disciplină. Cinci membri ai Colegiului Medicilor din România vor emite o decizie definitivă, ea putând fi contestată doar de Tribunalul Vâlcea, la secţia de Contencios-Administrativ, în cazul în care există părţi nemulţumite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU