18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoţii Ciocan, peste două decenii de căsnicie

Soţii Ciocan, peste două decenii de căsnicie

Amândoi sunt profesori de istorie la o mare unitate de învăţământ din zona Olteniei. Neliniştiţi, ciudaţi şi rebeli, după cum se caracterizează, au împreună peste două decenii de căsnicie. Reuşita mariajului lor se bazează pe respect reciproc şi comunicare.

Vetuţa şi Valentin Ciocan sunt căsătoriţi de 22 de ani. Amândoi sunt profesori de istorie şi predau la Grupul Şcolar „Constantin Brâncoveanu“ din Horezu, judeţul Vâlcea. Vetuţa e originară din comuna Creţeni, iar Valentin, din localitatea Slătioara. „Am fost colegi la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie. Ne-am întâlnit în primul an de facultate, iar în anul IV ne-am căsătorit. În 1987, am fost repartizaţi amândoi la liceul din Horezu, unde predăm şi astăzi. Aceasta este cea mai mare unitate de învăţământ din zona Olteniei, unde învaţă peste 2.300 de elevi. Noi am fost nişte neliniştiţi, ciudaţi şi rebeli, care am ieşit mai tot timpul din tipare“, a povestit Valentin. Cei doi spun că s-au căsătorit din dragoste. „Avem 22 de ani de căsnicie şi o fată, pe Andreea, care e în clasa a XII-a. Am mers pe acelaşi drum, am împărtăşit aceleaşi valori, iar universul nostru e comun pentru toţi trei. Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am realizat. Nu am cerut nimic nimănui şi ne-a plăcut să fim independenţi. Nu avem o reţetă în ceea ce priveşte reuşita căsniciei noastre. Considerăm că într-o familie trebuie să te respecţi reciproc, să comunici tot timpul şi, dacă ai un eşec, să mergi mai departe“, a mai spus Vetuţa.

 

Zeci de elevi au ieşit oameni din mâinile lor

 

Vetuţa a avut mai multe oferte de muncă, dar nu a vrut să renunţe la meseria de profesor. „Performanţele elevilor mă fac foarte fericită. Se întâmplă să cunoşti un copil din clasa a V-a, să lucrezi cu el până în clasa a XII-a şi să vezi că atunci gândeşte la fel ca tine“, a spus Vetuţa. Ea consideră că orice copil are o calitate şi de aceea îl respectă. „Menirea noastră, ca profesori, este să descoperim calităţile elevilor. Un profesor căruia copiii îi zâmbesc şi ai cărui elevi obţin performanţe şi îl caută peste ani nu mai are nevoie de altceva“, a afirmat Vetuţa. Valentin consideră că un profesor trebuie să aibă şi har, pe lângă talent şi inteligenţă, pentru a lucra cu elevii. „Nu îmi place să îi văd pe copii stresaţi. Le predau elevilor pe baza unor metode interactive şi merg pe o evaluare pe o perioadă mai îndelungată. Numai cine nu vrea să participe are note mici. Am încercat să îi şi recompensăm pe copiii care sunt buni. Cu ajutorul unor sponsori, i-am dus pe elevi în excursii gratuite, de două zile, prin ţară“, susţine Valentin. Zeci de elevi ai soţilor Ciocan au fost olimpici, iar în prezent sunt cadre în poliţie, profesori şi absolvenţi de drept.

 

„Învăţământul, o Cenuşăreasă“

 

Vetuţa consideră că în prezent sistemul de învăţământ are multe carenţe. „Învăţământul a devenit un fel de Cenuşăreasă şi se vorbeşte că noi, profesorii, consumăm banii şi nu producem, lucru care nu e adevărat. Învăţământul depinde de trei parteneri: profesorul, copilul şi părintele. Dacă unul dintre ei nu se implică, lucrurile nu mai merg bine. Consider că orice sistem de educaţie e bun dacă se şi aplică. Sistemul a rezistat din ’90 încoace datorită profesorilor, dar acum e foarte sensibil. Aştepţi doi ani ca să se dea o lege, iar apoi vine altul la putere care o schimbă şi de aici apare bulversarea. O să luăm şi noi parte la dezbaterea noului pachet de legi din învăţământ, care va avea loc şi la Vâlcea“, a spus Vetuţa.

 

„Politica, o pasiune pentru noi“

 

În urmă cu zece ani, soţii Ciocan au decis să intre în politică. Au ales pe atunci PRM-ul pentru că, după părerea lor, promova spiritul justiţiar. Au fost membri PRM până în 2005. „Familia e pentru noi pe primul plan, profesia pe locul doi şi abia apoi urmează politica. Politica e ca o pasiune pentru noi. Am ales să ne înscriem în acelaşi partid“, a povestit Valentin. În 2005, soţii Ciocan s-au înscris în PC pentru că, după părerea lor, promovează valorile fundamentale ale poporului român. „Ne-au plăcut iniţiativele şi proiectele de legi ale PC, personalităţile cu care putem lucra şi oamenii neşantajabili“, a spus Vetuţa. Valentin este în prezent şi consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, iar în perioada august-decembrie 2004 a fost senator. Vetuţa a fost viceprimar în oraşul Horezu, în mandatul trecut, inspector şcolar adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi, în prezent, e consilier judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII