10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceul, ultima frontieră

Liceul, ultima frontieră

Sute de absolvenţi de clasa a VIII-a, de diferite vârste, au lăsat pentru câteva ore serviciul şi familiile şi au trecut din nou în bănci, la examen. Aceştia sunt ultimii absolvenţi de gimnaziu care nu au luat sau nu au dat testele de capacitate sau testele naţionale de-a lungul anilor şi care mai pot ajunge la liceu.

Ultima sesiune a testelor naţionale a început ieri. Cu mic, cu mare, de la ţară sau de la oraş, absolvenţii de clasa a VIII-a s-au înarmat cu pixuri şi foi şi au început lupta pentru un loc la liceu. Dacă pentru unii, prima probă, cea de limba şi literatura română, le-a adus aminte de anii adolescenţei, pentru alţii, materiile au rămas la fel de grele. „Am retrăit momentele din şcoală, când mă punea profesoara de română să comentez şi eu de-abia puteam să gânguresc ceva. Acum, parcă am ştiut un pic mai mult, că m-a meditat o nepoată care a dat capacitatea anul trecut. Cam târziu m-am trezit şi eu, dar asta e“, a spus Octavian, de 30 de ani, muncitor în construcţii.

 

„Vreau să termin liceul şi să urmez şi ASE-ul“

 

Unii au ieşit dezamăgiţi de la examen. „Cartea nu e pentru toţi. Ce să fac, ce am făcut şi data trecută. Mai nimic“, a spus un absolvent de gimnaziu. „Hai că nu a fost aşa greu! De un 5 tot am făcut şi trecem noi, că nu o să ne lase iar să picăm“, a spus Lucia, de 18 de ani, vânzătoare la un magazin alimentar din Băileşti. „Am făcut o şcoală de arte şi meserii, în confecţii, dar nu mi-a plăcut. Vreau să termin liceul şi aş vrea să urmez şi ASE-ul, că am început să mă pricep la acte de când lucrez la magazin“, a continuat tânăra. Unii absolvenţi de gimnaziu doljeni care s-au înscris la sesiunea testelor naţionale au renunţat pe ultima sută de metri, în timp ce alţii au solicitat aprobări de la Ministerul Educaţiei ca să se înscrie după perioada oficială. „Din cele 1.492 de persoane înscrise au fost prezente 1.312. Şapte candidaţi au primit aprobare specială de la minister pentru înscriere peste perioada iniţială. Din cei 179 de absenţi, 60 sunt din mediul urban şi 119 din mediul rural“, a explicat profesoara Cerasela Cremene, vicepreşedintele Comisiei Judeţene a Testelor Naţionale 2008.

 

Candidat eliminat pentru copiat

 

Dintre candidaţii înscrişi la testele naţionale, 725 au fost din mediul urban şi 767 din mediul rural. Această ultimă sesiune nu a fost una foarte liniştită, un candidat de la centrul de examen de la Grupul Şcolar «Anghel Saligny» din Craiova fiind prins copiind. „Am avut un eliminat pentru fraudă la centrul de la GS «Anghel Saligny», care a venit de la Şcoala din Segarcea. Acesta a fost prins de profesorul supraveghetor copiind şi a fost dat afară din sala de examen“, a precizat Cerasela Cremene. Examenele vor continua pentru cei peste 1.300 de absolvenţi de gimnaziu doljeni miercuri, 6 februarie, cu proba la matematică, şi joi, 7 februarie, cu proba la alegere între istorie şi geografie. Rezultatele vor fi afişate pe 9 februarie, până la ora 16.00, urmând ca între orele 16.00 şi 20.00 cei nemulţumiţi de notele obţinute să depună contestaţii. Pe 11 februarie se vor afişa rezultatele finale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII