10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţierii aşteaptă un semn să intre în grevă

Ambulanţierii aşteaptă un semn să intre în grevă

OLT. Nepromovarea proiectului de ordonanţă privind creşterile salariale din sistemul sanitar în şedinţa de săptămâna trecută a guvernului i-a nemulţumit şi pe salariaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, care aşteaptă un semn de la liderul naţional pentru a începe greva.

„Suntem în aşteptare, dar nu suntem dispuşi să stăm prea mult. Oricum, şi noi avem conflictul deschis de un an, dar în prezent este suspendat, aşa că putem să intrăm şi noi în grevă generală alături de asistenţi“, a declarat liderul Sindicatului Ambulanţa, Ilie Tecuceanu.

Salariaţii de la Ambulanţă au primit şi ei promisiuni – tot din partea ministrului Nicolăescu, acuzat de primul-ministru Tăriceanu, în cazul acordului încheiat cu SANITAS, că a negociat fără să fi fost împuternicit că: le vor fi mărite salariile cu 12%, în cursul anului 2008, în două tranşe; vor avea sporuri mai mari cu 50 – 100%; vor primi un spor de prevenţie sanitară de până la 12%; li se vor acorda două salarii de bază pe an în contul primei de stabilitate; statul va suporta cheltuielile materiale ale serviciilor de ambulanţă (sindicaliştii au insistat pentru asigurarea combustibilului); cheltuielile cu asigurarea obligatorie (RCA) şi facultativă (CASCO) vor fi suportate tot de la bugetul statului etc. Şi în acest caz, s-a încheiat la sfârşitul lunii noiembrie 2007 un acord, care prevedea transpunerea drepturilor convenite într-o ordonanţă de urgenţă, dar care nu a fost promovată de guvern.

Deşi Sindicatul Ambulanţa are în Olt doar 300 de membri, o grevă în cadrul serviciului ar avea urmări grave. „Nu ştiu la ce vom ajunge! Conform legii, ar trebui să asigurăm doar urgenţele majore. Spre exemplu, transportul bolnavilor dializaţi, care nu se mai face cu asistentă, intră în altă categorie, chiar dacă bolnavul respectiv are nevoie de dializă în ziua în care a fost programat, altfel moare. Sper însă că nu vom ajunge acolo!“, a mai spus Tecuceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS