10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu, la învestirea preşedintelui Georgiei

Băsescu, la învestirea preşedintelui Georgiei

Şase şefi de stat, între care şi preşedintele Traian Băsescu, au luat ieri parte la depunerea jurământului şi la parada militară din centrul capitalei Tbilisi, cu ocazia învestirii în funcţia de preşedinte al Georgiei a lui Mihail Saakaşvili. Acesta a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale anticipate de pe 5 ianuarie, obţinând 53% din voturi.

Rezultatul a fost contestat de opoziţie. În pofida plângerilor opoziţiei, rezultatele oficiale l-au indicat pe Saakaşvili câştigător din primul tur al scrutinului anticipat, cu 53% din sufragii, şi au fost recunoscute de majoritatea ţărilor din regiune, inclusiv de Rusia, care a criticat totuşi desfăşurarea alegerilor.

Şeful delegaţiei germane de observatori ai OSCE, care a monitorizat scrutinul prezidenţial de pe 5 ianuarie, Dieter Boden, denunţase „fraude grosolane în numărarea voturilor“. Cu toate acestea, alegerile au fost „validate“ de OSCE şi au fost salutate de Occident. Mihail Saakaşvili se străduieşte să-şi îmbunătăţească imaginea afectată de tulburările care au precedat scrutinul, când manifestaţiile opoziţiei au fost reprimate brutal şi a fost decretată starea de urgenţă. Ieri, zeci de mii de persoane au protestat la Tbilisi la apelul opoziţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la întoarcerea de la Tbilisi, că România va sprijini, cu prilejul summit-ului de la Bucureşti, ca Georgia să obţină un plan de măsuri pentru accederea în NATO, adică un statut superior celui pe care îl are în prezent. Şeful statului a explicat că obţinerea unui nou mandat de către Saakaşvili prin ceea ce în Georgia se apreciază drept cel mai democratic scrutin reprezintă un eveniment ce marchează consolidarea democraţiei în această ţară.

Şeful statului român a mai spus că georgienii marchează alt eveniment – printr-un referendum ce a avut loc recent, 67% dintre cetăţenii acestei ţări s-au exprimat în favoarea integrării în NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS