10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi printre troiene

Amenzi printre troiene

Printre rânduri de maşini parcate de-a valma, munţi de zăpadă şi staţii de autobuz troienite, poliţiştii de la Rutieră şi angajaţii RAT Control au încercat să facă ieri ordine în traficul aproape paralizat din Craiova.

Macaraua RAT Control şi-a făcut apariţia ieri pe străzile urbei, însoţită de un echipaj de la Rutieră, pentru a ridica autoturismele staţionate neregulamentar. Poliţiştii au înţeles faptul că parcările erau acoperite de nămeţi, iar şoferii chiar nu aveau unde să-şi lase maşinile şi i-au sancţionat numai pe cei mai comozi, care au oprit chiar în mijlocul străzii, restricţionând circulaţia. Apariţia oamenilor legii a iritat atât şoferii depistaţi staţionând neregulamentar, cât şi trecătorii, cei din urmă făcând mai multe „urări“ primăriei, care, se pare, a uitat să ridice troienele de zăpadă din parcările amenajate chiar de municipalitate. „Sunt de acord că a greşit şi a oprit aici, dar primăria chiar nu vede mormanele ăstea de zăpadă din parcări şi de pe marginea drumului? Plătim taxe degeaba, pentru că angajaţii primăriei nu fac nimic“, a încercat un trecător să-i ia apărarea unui şofer sancţionat de poliţiştii de la Rutieră.

Conducătorii auto au motivat în faţa poliţiştilor că nu au unde să parcheze şi de aceea au oprit neregulamentar. Într-adevăr, în unele zone de pe cea mai circulată stradă din Craiova – Calea Bucureşti, maşinile erau staţionate pe trei rânduri, circulaţia desfăşurându-se numai pe o jumătate de bandă şi pe linia de tramvai. Pe prima bandă tronau maşinile prinse încă de la prima zăpadă între nămeţi, pe al doilea, ale celor care nu găseau loc în parcare, iar pe al treilea, autoturismele şoferilor care opreau pentru câteva minute.

Primăria munceşte zi şi noapte

Reprezentanţii Serviciului Public de Salubritate (SPS) din cadrul Primăriei Craiova au explicat că se munceşte şi noaptea, şi ziua pentru a scoate oraşul de sub nămeţi. Conform conducerii SPS Craiova, ieri curăţau zăpada de pe trotuare 300 de oameni. Alte 30 de utilaje lucrau pentru lărgirea străzilor, iar 17 camioane transportau zăpada strânsă de pe strada Calea Bucureşti, Caracal, Severinului şi din cartierele 1 Mai şi Craioviţa. De parcări nu se ocupa nimeni, nici măcar de cele din zona centrală, pentru că acest lucru se face numai noaptea. „La eliberarea parcărilor se lucrează mai mult noaptea, pentru că atunci este mai liber. Ziua sunt parcate maşini pe câte două rânduri şi nu putem intra cu utilajele. În cursul zilei intervenim acolo unde găsim locuri libere, dar acest lucru se întâmplă foarte rar“, a explicat Dan Petre, directorul adjunct al SPS Craiova.

Conform conducerii RAT Control, nici pe timp de noapte parcările nu sunt mai libere. „Noaptea lucrăm cu cei de la deszăpezire ca să cureţe parcările. Noi ridicăm maşinile, se scoate zăpada, apoi le punem înapoi pe locul curat. Aceste operaţiuni durează, dar nici nu se cunoaşte că am lucrat“, a declarat Marian Slavu, directorul RAT Control. Acesta a mai spus că mulţi craioveni şi-au abandonat pur şi simplu maşinile în parcare şi nu au trecut nici măcar să-şi cureţe zăpada de pe ele. „Sunt sute de maşini lăsate în zăpadă. Nu înţeleg ce oameni sunt aceia care nu trec nici măcar să-şi cureţe zăpada de pe maşini, dar se pare că aceştia sunt unii dintre gospodarii Craiovei“, a încheiat Marian Slavu.

Mai multe macarale pentru RAT Control

Chiar dacă RAT Control a început să ridice maşinile indicate de poliţiştii de la Rutieră, acest lucru se face deocamdată destul de greoi pentu că Regia dispune numai de un utilaj care poate ridica şi transporta automobile. Conform conducerii RAT Control, pe 15 ianuarie va mai fi achiziţionat unul, iar dacă se impune, după 1 februarie încă unul. Craiovenii care staţionează neregulamentar trebuie să ştie că, dacă poliţistul de la Rutieră dispune ridicarea automobilelor, vor scoate din buzunar 150 de lei, taxa de ridicare, transport şi depozitare pentru 48 de ore. Dacă proprietarul maşinii ridicate nu se va prezenta în acest interval pe strada Dimitrie Gerota, la Autobaza 2, acolo unde se depozitează aceste autoturisme, va plăti patru lei pentru fiecare oră de depozitare peste cele 48.

Altă noutate în activitatea lucrătorilor RAT Control este aceea că, dacă până pe 1 ianuarie ei acţionau numai pe 48 de străzi din Craiova, acum pot interveni în tot municipiul dacă sunt solicitaţi.

Sancţiuni şi ridicări

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat în cursul zilei de ieri aproape 50 de sancţiuni pentru opriri şi staţionări neregulamentare. Într-o singură situaţie s-a apelat la utilajul RAT Control pentru a ridica un autoturism staţionat neregulamentar pe strada Calea Bucureşti.

Parcări cu plată

Din 2007, craiovenii plătesc 200.000 de lei vechi pentru maşina proprietate personală şi 500.000 de lei vechi pentru cele de firmă. Pentru aceste sume, ei pot să-şi parcheze automobilul în orice zonă din oraş destinată acestui scop. Aceste taxe intră în bugetul local cu titlu de taxă de parcare şi sunt utilizate, conform reprezentanţilor primăriei, pentru construirea de noi parcări şi pentru reabilitarea celor existente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII