17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA fost un Crăciun colindat!

A fost un Crăciun colindat!

Naşterea Domnului a fost pregătită şi întâmpinată în tradiţionalul spirit creştin: cu concerte de colinde susţinute de Grupul Psaltic şi de Corala Catedralei Mitropolitane din Craiova.

22 şi 23 decembrie au fost două zile în care colindele au pregătit sufletele creştinilor pentru mult aşteptata venire a Sărbătorii Crăciunului. Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru“ din Craiova a susţiut sâmbătă şi duminică, 22-23 decembrie, de la ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, câte un concert de colinde tradiţionale româneşti, în cadrul proiectului Vodafone Christmans Land, desfăşurat în patru mari oraşe. În perioada 15-16 decembrie, evenimentul s-a derulat în Timişoara şi Cluj, pe 22 şi 23 decembrie, mutându-se la Craiova şi Iaşi.

Tot duminică, 23 decembrie, de la ora 19.00, după săvârşirea slujbei vecerniei, în prezenţa IPS Părinte Mitropolit Teofan, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“ din Craiova a avut loc tradiţionalul concert de colinde închinat Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Concertul a fost condus de părintele diacon prof. dr. Alexandru Racu şi transmis în direct de postul de radio Logos al Mitropoliei Olteniei.

Colindători din Bulgaria, oaspeţi ai Mitropoliei şi GdS

Zeci de grupuri de colindători de pe tot cuprinsul judeţului Dolj, dar şi din alte judeţe ale Olteniei, au sosit să colinde la sediul Mitropoliei Olteniei. Reprezentând unităţi şcolare, culturale, publice, militare, organizaţii nonguvernamentale etc., colindătorii au fost primiţi de IPS Părinte Mitropolit Teofan şi PS Gurie Gorjeanul, în faţa cărora au prezentat scurte programe de colinde şi tradiţii româneşti, specifice acestei perioade premergătoare marii bucurii a Naşterii Domnului.

Printre colindători s-a aflat sâmbătă şi grupul de copii români „Gânzoveanca“ din Bulgaria, de pe Valea Timocului, conduşi de Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, cu sediul la Vidin. Micuţii colindători au prezentat un scurt program de dansuri populare de pe Valea Timocului şi colinde tradiţionale româneşti. Oaspeţii din Bulgaria au rămas în România două zile, fiind cazaţi, prin grija Mitropoliei Olteniei, la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj. Vineri, aceştia au ajuns şi la sediul Gazetei de Sud, unde micuţii i-au colindat pe redactorii şi angajaţii ziarului. Aşa cum se obişnuieşte, gazdele le-au oferit colindătorilor zeci de daruri şi bunătăţi, în acelaşi spirit sărbătoresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS